Γίνονται έλεγχοι απ’ τo Kράτος στα κοινωφελή ιδρύματα;

on .

KONTOS SPYROS

• Δύσκολο να πει κανείς αν οι Έλληνες όλων των περιφερειών της χώρας έδειξαν και δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και για τον κόσμο που κατοικεί εκεί.
Οι Ηπειρώτες όμως είναι σίγουρο ότι διακρίνονται στον τομέα αυτό προσφέροντας ό,τι έχουν όχι μόνο όταν βρίσκονται στη ζωή αλλά και μετά το θάνατό τους.
Ένας απ’ τους πολλούς ευεργέτες της περιοχής μας είναι και ο εκ Λύγγου Γραμενοχωρίων καταγόμενος Σπύρος Κόντος (στη φωτό η προτομή του). Όταν απεβίωσε άφησε διαθήκη με την επιθυμία να δημιουργηθεί κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Σπυρίδωνα Κόντου» το οποίο θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του.
Η εντολή του ήταν τα έσοδα να κατανέμονται κατά 50% υπέρ του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Ιωαννίνων και ιδιαίτερα να βοηθούνται κορίτσια από τα Γραμμενοχώρια, 30% υπέρ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Πατρών «Ο Καλός Σαμαρείτης» με σκοπό την προικοδότηση απόρων κοριτσιών από την Πάτρα και μία από αυτές να είναι Ηπειρωτικής καταγωγής ή την αποφυλάκιση κρατουμένων, 10% υπέρ του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου του Δ.Δ. Λύγγου και 10% υπέρ του Δημοτικού Διαμερίσματος Λύγγου για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του σχολείου και όταν αυτό δεν θα λειτουργεί προέβλεπε να ενισχύονται μαθητές και φοιτητές καταγόμενοι από το Λύγγο.
Γίνονται έλεγχοι;
Το Ίδρυμα συστήθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 830 στις 31/12/1985. Από τότε υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά δεν γνωρίζουμε αν προβαίνουν σε ελέγχους για τη σωστή λειτουργία τέτοιων κοινωφελών Ιδρυμάτων ώστε να μην ατονούν και να συνεχίζουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη.
Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο ευεργέτης Σπ. Κόντος διέθεσε περιουσία έξι ακινήτων στην Πάτρα και από τα ενοίκια προβλεπόταν να καλύπτονται οι σκοποί του Iδρύματος το οποίο διοικείται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως Πρόεδρο, τον εκπρόσωπο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Ιωαννίνων (πρώην ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωαννίνων), τον εκπρόσωπο του «Καλού Σαμαρείτη» από την Πάτρα και εκπροσώπους των υπολοίπων αποδεκτών από το Λύγγο.
Θα ανακουφίζονταν…
Είναι πολύ σημαντικό όσοι επιφορτίζονται με την ευθύνη της διαχείρισης των κληροδοτημάτων, μικρών ή μεγάλων, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, χωρίς να αφήνουν τα ιδρύματα να ατονούν, ιδιαίτερα τώρα που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τόσα οικονομικά προβλήματα και αυτοί που δικαιούνται τη βοήθεια θα  ανακουφίζονταν, ιδιαίτερα οι μαθητές και οι φοιτητές που δύσκολα μπορούν να σπουδάσουν πλέον, αλλά και οι νεαρές γυναίκες που ξεκινούν να ανοίξουν δικό τους σπίτι και αντιμετωπίζουν  τόσα εμπόδια.
Τα στοιχεία στο φως
Εφ’ όσον τα συγκεκριμένα υπουργεία είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των κληροδοτημάτων, είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες επιτροπές να ασκούν περιοδικούς εξονυχιστικούς ελέγχους δημοσιεύοντας και τα στοιχεία των ελέγχωn, ενώ και οι επιτροπές διοίκησης θα ήταν καλό να δημοσιεύουν τα στοιχεία με τα βοηθήματα που κατανέμουν κάθε χρόνο στους δικαιούχους. Όλα αυτά ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη του ευεργέτη.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ