Ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού επιδιώκουν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων

on .

IOANNINA MOLOS PLANODIOI

• Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της Ηπείρου αποτελεί αναμφίβολα ο τουρισμός, ο οποίος συνεχώς κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα τώρα με την ολοκλήρωση των δυο μεγάλων οδικών αξόνων Εγνατίας – Ιόνιας, οι οποίοι έχουν ήδη αναδείξει την περιοχή μας μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών της Ελλάδας.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι επαγγελματίες, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να προωθήσουν την Ήπειρο σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διάφορες εκθέσεις, ή άλλες συνέργειες που στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η σύσκεψη εργασίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Γιάννενα την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας για την προώθηση του τουρισμού της Ηπείρου.
Στην συνάντηση μεταξύ άλλων, θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Γιάννης Α. Ρέτσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Γιώργος Αμβράζης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece,  Ιωάννα Δρέττα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας καθώς και Μέλη του ΔΣ. 
Τι θα συζητηθεί…
Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και των ευκαιριών που προκύπτουν για τον Τουρισμό, καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για το σύνολο των προορισμών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Καθοριστικής σημασίας θα αποτελέσει η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στην Ήπειρο με επίκεντρο την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τον αγροτουρισμό και το μεγάλο τοπικό πολιτιστικό απόθεμα.
Η ανταγωνιστικότητα της Ηπείρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα και ως εκ τούτου η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα ώστε να προκύψουν περισσότερες ευκαιρίες για την οικονομία και να επιτευχθεί «άνοιγμα σε νέες αγορές» για την ανάπτυξη του τόπου.
Δηλώσεις
Ο Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κουδούνης, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Έχουμε ένα μείγμα επισκεπτών που δεν έχει μεγάλη ευρύτητα στο κομμάτι των διανυκτερεύσεων αλλά και στο κομμάτι της αγοραστικής του δύναμης. Θα πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα αυτό των επισκεπτών στην περιοχή στοχεύοντας και διεισδύοντας εξειδικευμένα σε περισσότερο ποιοτικές  αγορές-στόχους που θα εκτιμούν και θα σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν μεγαλύτερη πηγή εσόδων». 
Στο πλαίσιο των συναντήσεων, θα αναπτυχθούν  θέματα σε σχέση με τη στρατηγική του ΣΕΤΕ για μία ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη και για μία ουσιαστική διασύνδεση τομέων όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει η χώρα μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού. 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Βλαχος αναφέρει: «Με τον ΣΕΤΕ έχουμε στενή συνεργασία, τακτική επικοινωνία και άριστη σχέση. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά στα τελευταία χρόνια και είναι βούληση και των δύο πλευρών να γίνει πιο εντατική η συνεργασία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα εντάξουμε και την ουσιαστική αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων για την ανάπτυξη περισσότερων διεθνών πτητικών προγραμμάτων».
Πρόσκληση σε όλους…
Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων επιχειρεί να αναδείξει καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον τομέα, και με αυτόν τον γνώμονα φρόντισε να προσκαλέσει στην Συνάντηση Εργασίας την Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου, την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, την Ένωση Επαγγελματιών Β. Τζουμέρκων, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ηπείρου, την Τράπεζα Ηπείρου, και το Σπήλαιο Περάματος, ώστε η συζήτηση να γίνει ακόμα ποιο εποικοδομητική. 
Σκοπός είναι όλες οι επισημάνσεις των τοπικών φορέων να καταγραφούν και να αποτυπωθούν με σαφήνεια στα στελέχη του ΣΕΤΕ, ώστε να ληφθούν υπόψη στις σχεδιαζόμενες στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης των ειδικών μορφών τουρισμού και των δυνατοτήτων του Προορισμού Ήπειρος. 

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ