«Πυρ ομαδόν» κατά Σπίρτζη για τα διόδια της Εγνατίας

on .

DIODIA

• Περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει, προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη να απαλλάξει μόνο τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου  Μετσόβου και εκείνους της Θεσπρωτίας από την υποχρέωση καταβολής διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού σε Δροσοχώρι – Μαλακάσι και στην Τύρια αντίστοιχα.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές και αυτό που ζητούν Περιφέρεια, Δήμοι και άλλοι φορείς που έχουν κάποιου είδους εμπλοκή στο ζήτημα είναι η δίκαιη μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, με τους τακτικούς ταξιδιώτες φυσικά να προηγούνται.
Χθες επίθεση κατά της Κυβέρνησης για τη γελοία, όπως τη χαρακτήρισε, τακτική στο θέμα της Εγνατίας εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης θέτοντας ορισμένα καίρια ερωτήματα επί του θέματος. Την αντίθεσή της στην απόφαση Σπίρτζη εξέφρασε επίσης η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη δήλωση του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.
Ο Στ. Καλογιάννης
Αφού υπενθυμίζει πόσο πολέμησαν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων, αλλά και τη λειτουργία διοδίων σ’ αυτούς, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ως Υπουργός είχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού και υποκρισίας ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι μόνο ορισμένων Δήμων δε θα καταβάλουν διόδια όταν κινούνται επί της Εγνατίας Οδού.
«Πρόκειται για μία Απόφαση μη εφαρμόσιμη, διότι τα προβλήματα και οι αδικίες που γεννώνται δεν το επιτρέπουν», τονίζει σε γραπτή του δήλωση και θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα, όπως τα εξής: «Πότε θα ολοκληρωθεί ο «ηλεκτρονικός κατάλογος» ώστε να μην καταβάλλονται διόδια; Με ποια κριτήρια επελέγησαν μόνον οι κάτοικοι της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου στην Ήπειρο, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν θα πληρώνουν διόδια; Γιατί θα πρέπει να καταβάλει διόδια ο Γιαννιώτης και ο κάτοικος των Δωδωνοχωρίων που κατευθύνονται στην Ηγουμενίτσα και όχι ο Θεσπρωτός που ταξιδεύει προς Ιωάννινα; Βάσει ποιων μελετών του Υπουργείου Υποδομών υποχρεούνται να καταβάλουν διόδια οι Ζαγορίσιοι που κατεβαίνουν καθημερινά στα Ιωάννινα και ο Γιαννιώτης ο οποίος πηγαίνει στην Μπαλντούμα, ενώ δεν υποχρεούται να πληρώσει ένας Θεσπρωτός που χρησιμοποιεί, λόγω δουλειάς, την Εγνατία οδό μέχρι τα Ιωάννινα; Με ποια κριτήρια, αλήθεια, καλείται ένας κάτοικος της Φιλιππιάδας ή της Άρτας, που ταξιδεύει προς Ηγουμενίτσα να πληρώσει διόδια, ενώ ο κάτοικος Ηγουμενίτσας κινούμενος προς την Άρτα δεν θα πληρώνει;»
Αναλογικά διόδια
Κλείνοντας, ο κ. Καλογιάννης ζητά να σταματήσουν επιτέλους οι λαϊκισμοί, απ’ όπου και αν προέρχονται, τονίζοντας πως η λύση είναι να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και στην Εγνατία οδό, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες.
Η Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων
Με καθυστέρηση, ομολογουμένως, θέση στο επίμαχο θέμα πήρε και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Υπουργού Υποδομών για την επιλεκτική απαλλαγή κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων. Υπενθυμίζει πως για το θέμα των διοδίων σε Εγνατία και Ιόνια οδό το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα στη συνεδρίαση της 26/4/2017, με αφορμή την τμηματική παράδοση σε κυκλοφορία νέων μεγάλων τμημάτων της Ιόνιας οδού, η οποία διαμόρφωνε νέα δεδομένα για την περιοχή μας και τη χώρα, αλλά και την έναρξη καταβολής υπερβολικά υψηλών διοδίων στο Νομό, ενώ δηλώνει πως μετά από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις θα επαναφέρει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμος Ζαγορίου
Ιδιαίτερα έντονη στην απόφαση του Χρ. Σπίρτζη υπήρξε και η αντίδραση του Δήμου Ζαγορίου όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.». Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, «ο Υπουργός Υποδομών υπέγραψε μια απόφαση άδικη για την περιοχή του Ζαγορίου, δεδομένου ότι στον ίδιο κόμβο (Αράχθου) εισέρχονται οι κάτοικοι και επαγγελματίες Τοπικών Κοινοτήτων του όμορου Δήμου Μετσόβου, όπως και αυτοί από ολόκληρο το Ανατολικό Ζαγόρι για να μεταβούν μέσω Εγνατίας οδού στα Γιάννινα και άρα θα έπρεπε να τύχουν ελεύθερης διέλευσης».
Ο κ. Σπύρου καλεί τον Υπουργό Υποδομών να αποκαταστήσει την αδικία και να συμπεριλάβει και το Δήμο Ζαγορίου στις γεωγραφικές περιοχές που απαλλάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι από την καταβολή διοδίων, συγκεκριμένα στον σταθμό Παμβώτιδας, καθώς, όπως τονίζει και το 1,20 ευρώ που είναι το κόστος διέλευσης αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση για όσους κινούνται καθημερινά προς και από Γιάννενα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ