Οι Δήμοι απαιτούν μέσω ΚΕΔΕ μια πιο ισχυρή Αυτοδιοίκηση

on .

PATOYLHS OMILIA

• Με την υπερψήφιση των έξι αδιαπραγμάτευτων θέσεων και προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στα Γιάννενα, οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕ­ΔΕ), κατά την διάρ­κεια του οποίου ακούστηκαν πολλά, χωρίς όμως να υπάρξει σύγκληση αυτοδιοικητικών – Κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε από τον Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, κυρίως στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος.
Φυσικά το συνέδριο απασχόλησε και το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες και τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες κοινωνικές διαστάσεις. Με σχετική απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα, η ΚΕΔΕ ζητά νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ας σημειωθεί ότι στο συνέδριο έγιναν και επιμέρους ψηφίσματα για τα δημοτικά ΜΜΕ, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το Παλαιστινιακό κ.α..
Ενωμένη Αυτοδιοίκηση
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του κατά τη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή. Μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.
«Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ λειτουργεί συντεταγμένα και επιδιώκει τη σύνθεση για το καλό της χώρας. Αυτό το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια αλλά και στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας. Παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, εστίασε στη σημασία να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Οι «κόκκινες» γραμμές...
Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, στα Γιάννενα τα εξής:
- Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
- Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
- Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
- Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δισ. από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
- Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
- Την ισότιμη  συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ