Εξαντλητικό ωράριο και κίνδυνοι το βαρύ τίμημα των περιπτεράδων

on .

PERIPTERO KLEISTO

• Μεγάλο πλήγμα τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί και οι περιπτερούχοι, ένας κλάδος, ο οποίος μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν από πολλούς, προνομιούχος!
Κι όμως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην, όχι μόνο λόγω της μείωσης στο περιθώριο κέρδους, αλλά και της υπεροφορολόγησης, δυο στοιχεία που εάν τα συνδυάσει κανείς με την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, μπορεί να αντιληφθεί γιατί αυξάνονται τα «λουκέτα» και στα περίπτερα.
Και να πει κανείς ότι η δουλειά σ’ ένα περίπτερο είναι εύκολη υπόθεση; Το αντίθετο, οι συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες, αφού ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πώς είναι η παραμονή πολλές ώρες μέσα σ’ ένα… κουβούκλιο, κάτω από αντίξοες συνθήκες (καύσωνα, παγωνιά),  και το χειρότερο η έκθεση των περιπτερούχων σε πάσης φύσεως κινδύνους, αφού ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων.
Ένας ακόμη λόγος εξάλλου που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή μείωση του αριθμού των περιπτέρων, εικόνα που αντικρίζει κανείς και στα Γιάννενα, αφού πολλά έβαλαν λουκέτο, χωρίς στη θέση τους ν’ ανοίγουν άλλα, απλώς παρενέβη ο Δήμος και απομάκρυνε τις κατασκευές. Τι κι αν τα περίπτερα ουσιαστικά ήταν οι καλύτεροι «φύλακες» στις γειτονιές, ή ακόμη και «γραφεία πληροφοριών» για τους επισκέπτες, αφού πολλά παραμένουν ανοιχτά από 18 έως 24 ώρες, όλη την εβδομάδα;  Πλέον μειώνονται σταδιακά, ακολουθώντας κι αυτά τις δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που σήμερα πλήττει και όλες σχεδόν τις μικρές επιχειρήσεις.
Στένεψαν τα περιθώρια
Όλες οι αυξήσεις και ειδικά η υπερφορολόγηση στα καπνικά που είναι το πιο φορολογημένο προϊόν στην χώρα, έχουν στενέψει κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους για τους περιπτεράδες. Ο ΦΠΑ ήταν μια επιπλέον αύξηση την οποία απορρόφησαν καθώς δεν μπόρεσαν να την περάσουν στις λιανικές τιμές. Τα ζαχαρώδη, τα φαγώσιμα μαζί με τα παγωτά, πήγαν από το 13% στο 24%. Αυτή την αύξηση, σύμφωνα με το Πρόεδρο της Ένωσης Περιπτερούχων Αττικής Θεόδωρο Μάλλιο, σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησαν οι περιπτεράδες και «ελάχιστη οι εταιρείες, οι παραγωγοί των προϊόντων ή οι διακινητές τους…», όπως  δήλωσε μιλώντας στο News beast.gr, που ανέδειξε χθες το θέμα.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται, ο μεγαλύτερος τζίρος στα περίπτερα γίνεται στα καπνικά, αλλά από την στιγμή που σε αυτά αυξήθηκε η φορολογία και το λαθρεμπόριο έχει πάρει ένα σημαντικό κομμάτι, οι περιπτεράδες υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά. Το κυρίαρχο βέβαια είναι η εξαιρετικά μεγάλη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών. Τα περιθώρια κέρδους είναι ούτως ή άλλως μικρά. Για παράδειγμα σε ένα πακέτο τσιγάρων αξίας 4 ευρώ, μένουν στην τσέπη του περιπτερά 15 λεπτά σκάρτα. Από τον Τύπο και τις εφημερίδες το κέρδος είναι της τάξεως 6-7%.  Οι κάρτες κινητής επίσης το έχουν μηδενίσει σχεδόν, καθώς κυμαίνονται στο 1,3-1,5%.
Με αυτή την κατάσταση, τα καπνικά αποτελούν το 50% τουλάχιστον, του τζίρου των περισσότερων περίπτερων. Ειδικά στις γειτονιές: Τύπος, εισιτήρια, κάρτες κινητής και τσιγάρα ξεπερνούν το 70% του τζίρου και σε πολλές περιπτώσεις το 80%. Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους είναι τα ζαχαρώδη και τα προϊόντα που θέλουν ψυγείο. Δηλαδή παγωτά, αναψυκτικά, μπύρες κλπ.
Τα περιθώρια κέρδους όμως και εδώ δεν είναι σταθερά καθώς εξαρτώνται από το σημείο που βρίσκεται το περίπτερο και τί ανταγωνισμό έχουν.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ