Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

on .

SKLHRYNSH

• Καίρια αιτήματα προς την Πολιτεία υποβάλλει η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με σκλήρυνση κατά Πλάκας Βορειοδυτικής Ελλάδος, με έδρα στο παλαιό Χατζηκώστα Ιωαννίνων, με αφορμή την χθεσινή (3 Δεκεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1997 από τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οικογένειές τους, αποτελώντας αργότερα ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Εξυπηρετεί, στα πλαίσια του εθελοντισμού, πάσχοντες από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνονται για την παρακολούθησή τους στους ιατρούς της Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
Τα βασικά αιτήματα
Τα αιτήματα που προβάλλει η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με σκλήρυνση κατά Πλάκας, συνοψίζονται, σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ναπολέων Μπίστας, ως εξής:
- Να ενταχθούν στις ανίατες χρόνιες παθήσεις και οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και το ποσοστό αναπηρίας τους στις Επιτροπές ΚΕΠΑ από τον πίνακα ΚΕΒΑ να ξεκινά τουλάχιστον από 50% και άνω.
- Να δοθεί διευκρίνιση στους γιατρούς των Επιτροπών ΚΕΠΑ για τα πολλαπλά και αφανή συμπτώματα των πασχόντων με ΣΚΠ, έτσι ώστε εφόσον οι μαγνητικές τομογραφίες των ασθενών το δικαιολογούν, να τους δίνουν το ποσοστό 67% παραπάρεση, ώστε να δικαιούνται το Εξωιδρυματικό Επίδομα, χωρίς να έχουν την απαίτηση να είναι στο καροτσίδιο για αυτό.
- Να εγκριθεί επίδομα για τα άτομα με ΣΚΠ για κάθε έναν που πιστοποιείται η πάθηση.
- Να υπάρχει το απεριόριστο στις φυσικοθεραπείες τους.
- Να απαλλαγούν από τη συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα που χρειάζεται να παίρνουν.
- Να δοθεί δικαίωμα συμμετοχής στην υποβολή αιτήσεων στις θέσεις που προκηρύσσονται ανά διαστήματα σύμφωνα με το νόμο 2643 και σε ένα από τα παιδιά των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο σε έναν από τους γονείς, αδέρφια και συζύγους των ατόμων με αναπηρία.
- Να δίνονται μόρια στους συζύγους ή στα παιδιά των ατόμων με αναπηρία 67% σε όλες τις προκηρύξεις .
- Να δοθεί το δικαίωμα στα άτομα με ΣΚΠ να παίρνουν τα φάρμακά τους χωρίς να κρίνονται αυτά από Επιτροπές, οι οποίες σκοπό θα έχουν την ελαχιστοποίηση του κρατικού κόστους και μόνο.
Επιτυχημένη εκδήλωση
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σωματείου (Γ. Παπανδρέου 2), ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΚΠ και οι οικογένειές τους, για τις νέες εξελίξεις που προτείνονται, με ομιλητή τον Καθηγητή Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Κονιτσιώτη.
Όπως έγινε γνωστό θα συνεχισθούν οι ομιλίες την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 11:30 το πρωί, μέχρι και Ιούνιο. Στην χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε και η Αντιπεριφεριάρχης Υγείας και Πρόνοιας Π. Μητροκώστα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ