Ξεκινούν άμεσα τα προγράμματα Leader

on .

LEADER

• Είναι γνωστή η έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που θεωρείται σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σ’ αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και τα διάφορα προγράμματα που κατά καιρούς προκηρύσσονται. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Αλ. Καχριμάνης, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν τα προγράμματα Leader που αφορούν τους Δήμους.  «Προσεχώς από την 'Ήπειρος' και την ΕΤΑΝΑΜ θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα για τους Δήμους και εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τους ιδιώτες» τόνισε.
Επίσης ενημέρωσε ότι έχουν βγει στον «αέρα» τα σχέδια βελτίωσης, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και οι νέοι αγρότες, ενώ επίκειται και η πρόσκληση για τα σχέδια μεταποίησης.
Όσον αφορά τους νέους αγρότες, ανακοίνωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και όσοι έχουν ενταχθεί θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι τέλος του 2017. Όσοι απορριφθούν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στη νέα πρόσκληση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να δοθεί παράταση για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός οικισμών, καθώς η προθεσμία λήγει μεθαύριο, Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου).
Να παρέμβει το ΥΠΑΑΤ
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά με επιστολή του ο Αλ. Καχριμάνης, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την απόσυρση εσπεριδοειδών/οπωροκηπευτικών λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία που διατίθενται σε σχολεία κ.α..
Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα για την διάθεση επαρκών ποσοτήτων τους, καθώς πριν καλά- καλά  αρχίσει η συγκομιδή, ενημερώνονται ότι έχει καλυφθεί η προβλεπόμενη για όλη την Ελλάδα ποσότητα. «Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά και αμφιβολίες για τυχόν μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται από άλλες περιοχές της χώρας», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης που ζητά από τον Υπουργό να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει και να τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Για τα διόδια
Στην χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλ. Καχριμάνης, έκανε αναφορά και στο θέμα των διοδίων, κάνοντας γνωστό ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα  που ξεκίνησε, ζητώντας την απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Συνεχίζουμε στο ΣτΕ   την υπόθεση των διοδίων ώστε να διασφαλιστεί η απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων, ενώ ήδη έχει σταλεί έγγραφο στον Υπουργό Υποδομών για την έκδοση απόφασης απαλλαγής από τα διόδια. Θεωρώ ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι αυτή που και με αλλαγή ιδιοκτήτη ή διαχειριστή θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων περιοχών από την οποία διέρχεται η Εγνατία οδός στην Ήπειρο».
Δράσεις για το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου 
Συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, το οποίο είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων της UNESCO, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε αυτό να πληροί τα κριτήρια που αναλύθηκαν σε συνάντηση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε χθες ο Περιφερειάρχης, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος» για το Γεωπάρκο και για θέματα τουρισμού.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ