Χρονίζουν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Άρτας - Πρέβεζας

on .

NOSOKOMEIO ARTAS

• Έχουν… χρονίσει πια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία εξακολουθούν να στερούνται τόσο βασικών υποδομών όσο και του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπολειτουργούν και να μην παρέχουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες που δικαιούνται.
Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Άρτας, ο αξονικός τομογράφος του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας με τους ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα. Όσο για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, η Παθολογική Κλινική του παραμένει στην… εντατική λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου!
Υπάρχει πάντως κι ένα καλό νέο όσον αφορά στον τομέα της Υγείας για την Ήπειρο κι αυτό είναι η επιτυχημένη πορεία που διαγράφει η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Ο αξονικός… κοιμάται!
Εδώ και πολύ καιρό… κοιμάται ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Άρτας με τους ασθενείς να πηγαίνουν στα ιδιωτικά Κέντρα προς διερεύνηση των προβλημάτων τους. Πρόσφατα όμως και ενώ καθυστερούν οι διαδικασίες για νέο αξονικό τομογράφο, με εντολή της Διοίκησης αποφασίσθηκε ότι όλα τα σοβαρά περιστατικά που απαιτούν αξονική τομογραφία για έλεγχο ή παρακολούθηση θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχει και λειτουργεί αξονικός. 
Σε ανακοίνωσή της λοιπόν η ΕΙΝΗ αναρωτιέται γιατί τόσο καιρό καθυστερεί να αποκατασταθεί η βλάβη του αξονικού και γιατί δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες για νέο τομογράφο, δεδομένων των πολλαπλών βλαβών που το μηχάνημα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης οι σοβαρά πάσχοντες του Νοσοκομείου να υπόκεινται στον κίνδυνο της διακομιδής ή συγχρόνως να υποβάλλονται σε μαγνητικές τομογραφίες που έχουν υψηλό και δυσβάσταχτο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπορούσε να δοθεί λύση με τον αξονικό.
Φορτώνουν τους γιατρούς
Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει η Ένωση, τη στιγμή που το Ακτινολογικό Εργαστήριο υπολειτουργεί οι απομείναντες γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία με αύξηση του αριθμού των εξετάσεων. Με πρόσφατο έγγραφο δόθηκε εντολή να γίνονται 20 μαστογραφίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, τη στιγμή που το Ακτινολογικό δουλεύει με δύο γιατρούς.
«Ενώ υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις γιατρών, δεν κάνουν καμία προσπάθεια να προκηρυχθούν, αλλά με κάθε τρόπο εκβιάζουν για υπερεργασία μετατρέποντας τις ενεργείς εφημερίες σε μικτές ώστε οι συνάδελφοι να μην μπορούν να πάρουν ρεπό», σημειώνει η ΕΙΝΗ υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι νόμιμες εφημερίες είναι μέχρι επτά το μήνα.
Δύο μόνο παθολόγοι
Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πρέβεζας, η Παθολογική Κλινική του οποίου είναι πλήρως εγκαταλειμμένη.
Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΗ, η συγκεκριμένη Κλινική «λειτουργεί με δύο παθολόγους και με αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι εντέλλονται να πραγματοποιούν πέραν του νόμου εφημερίες, χωρίς ρεπό και με υπερεργασία. Συγχρόνως  δέχονται  περιστατικά και από το Νοσοκομείο Άρτας όπου δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό ο αξονικός. Η υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών έχει άλλωστε γίνει καθεστώς για τμήματα και κλινικές του ίδιου νοσοκομείου από χρόνια με τη συνευθύνη των διοικήσεων και όλων των κυβερνήσεων»!
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα δύο περιφερειακά Νοσοκομεία της Ηπείρου, οι όποιοι επικουρικοί γιατροί υπηρετούν εκεί είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.
Ποιος ευθύνεται
Σύμφωνα με την ΕΙΝΗ για όλα αυτά ευθύνονται «οι διοικήσεις οι οποίες ουδεμία προσπάθεια κάνουν για να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις και αυτό έχει αντίκτυπο και στην παροχή υπηρεσιών στον ασθενή και στους εργαζόμενους στην υγεία. Ευθύνεται τέλος η κυβερνητική πολιτική, που συνεχίζει και επιτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφήνοντάς τους απλήρωτους και μάλιστα σε μια περίοδο περιορισμού των προϋπολογισμών στα δημόσια νοσοκομεία».
Θετική πορεία…
Καλό πάντως νέο για τον κλάδο της Υγείας στην Ήπειρο αποτελεί η επιτυχημένη πορεία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα στελέχη της συμμετείχαν στις εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη όπου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ακαδημαϊκού και κλινικού έργου που πραγματοποιείται στη Μονάδα, τα οποία κρίθηκαν ως εξαιρετικά.
Ενδεικτικό της θετικής αξιολόγησης του συγκεκριμένου έργου είναι η εκλογή του Επιστημονικού Υπεύθυνου της Μονάδας Μιχάλη Μήτση, Αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής - Μεταμοσχεύσεων, στη θέση του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, καθώς και η ανάθεση της διοργάνωσης του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων το 2019, στα Γιάννενα υπό την Προεδρία του.   

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ