Άνοιξε και πάλι το θέμα λειτουργίας των φαρμακείων

on .

FARMAKEIO

• Επί τάπητος βρίσκεται και πάλι το θέμα των φαρμακείων στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το ωράριο λειτουργίας να συζητούνται συνεχώς στις συναντήσεις των τελευταίων ημερών.
«Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν σχέση με κάποιες «ουρές» από τη λεγόμενη εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων κλπ και οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία των φαρμακείων. Έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας και πιστεύω στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό, είναι ανοιχτό το θέμα» περίγραψε το αντικείμενο των συζητήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες για την κατάθεση νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και ζητούν να ακολουθηθεί κατά γράμμα η εργαλειοθήκη.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «στρέβλωση» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των φαρμακείων με το διευρυμένο και το «κλασικό» ωράριο καθώς έχει επιπτώσεις τελικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών. 
Για το θέμα, όπως είπε, έχει συμφωνηθεί δέσμη μέτρων με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ώστε να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο στη λειτουργία και να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή των φαρμακείων στο σύστημα εφημερίας, διημέρευσης, διανυκτέρευσης κλπ., αλλά και με ευελιξία σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τουριστικές και οι νησιωτικές.
Ως προς το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε την εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με αυτήν, «απελευθερωνόταν» το επάγγελμα του φαρμακοποιού, επιτρέποντας στους ιδιώτες να εισχωρήσουν στον κλάδο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ