Ανήσυχοι οι γιατροί της Ηπείρου για την Χρόνια Πνευμονοπάθεια

on .

ASTHMA EISPNOES

• «Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κάνει την ζωή πιο άνετη». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), που γιορτάζεται στις  18 Νοεμβρίου. Μάλιστα, σ’ αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματίσει, για αύριο Τρίτη, μια δράση ενημέρωσης των πολιτών, μοιράζοντας έντυπο υλικό σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, από 9.30 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι και από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ.
Η νόσος
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, σε ενημερωτικό του σημείωμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι μία νόσος, οφειλόμενη σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα και λιγότερο στην μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του περιβάλλοντος εργασίας. Η νόσος αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και αφορά περίπου το 10% του πληθυσμού. Εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία 40-60 ετών, πιο συχνά στους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι το κλειδί της επιτυχίας στην θεραπεία.
Ο χρόνιος επίμονος βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραγωγή πτυέλων είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αποδίδονται στο κάπνισμα, αλλά να διερευνώνται.
Η επίσκεψη στον πνευμονολόγο και η διενέργεια σπιρομέτρησης ή και άλλων ειδικών εξετάσεων θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Διακοπή του καπνίσματος, άσκηση και λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η φαρμακευτική αγωγή
Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία.
Σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε βρογχοδιασταλτικά (βελτιώνουν την απόφραξη των βρόγχων) και αντιφλεγμονώδη (μειώνουν την φλεγμονή που υπάρχει στις αεροφόρους οδούς). Τα φάρμακα αυτά είναι εισπνεόμενα και δίνονται με διάφορες συσκευές που σκοπό έχουν να οδηγήσουν την μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου στους πνεύμονες με τις λιγότερες παρενέργειες. Σημαντικός είναι ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων με τα κατάλληλα φάρμακα. Τέλος σε κάποιους ασθενείς μπορεί να χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου με ειδική συσκευή.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ