«Ο εγκέφαλος είναι η απόλυτη ουσία της ύπαρξής μας…»

on .

PAKSINOS AGORHS SYNENTEYKSH

• Τι είναι τελικά ο εγκέφαλος;
Η βασική λειτουργική μονάδα του ανθρώπινου οργανισμού, αυτή που δίνει εντολές σ’ όλα τα υπόλοιπα όργανα, που ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες μας. Είναι η ουσία της ύπαρξής μας, με το σώμα να αποτελεί απλώς το… περιτύλιγμα! Και η καρδιά τότε τι είναι; Τίποτε περισσότερο από μία απλή αντλία…
Τα παραπάνω προέρχονται από το στόμα ενός ανθρώπου που γνωρίζει όσο λίγοι στον κόσμο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, του διακεκριμένου Καθηγητή Ιατρικών Επιστημών και Ψυχολογίας Γεώργιου Παξινού, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα προκειμένου να κηρύξει χθες βράδυ τις εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου Λογοθεραπείας.
Καταξιωμένος διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, πολυβραβευμένος, έχοντας διδάξει σε μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει στον «Π.Λ.», μικρό μόνο μέρος εκ των οποίων μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί.
Έρευνα στην Ελλάδα
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Γεώργιος Παξινός, έχει θετική άποψη για την Ιατρική μας Σχολή και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που παράγει τόσο αυτή όσο και άλλες αντίστοιχες σχολές ανά την Ελλάδα, επισημαίνοντας ενδεικτικά πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για έρευνα και δουλειά, τα καταφέρνουν πολύ καλά, συχνά πάνω από το μέσο όρο!
Ερωτηθείς για το αν στις μέρες μας μπορεί να γίνει καλή επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα με τα «ψαλιδισμένα» κονδύλια που διαθέτουν τα Πανεπιστήμιά μας, απαντά θετικά, δίνοντας όμως μία ενδιαφέρουσα παράμετρο του θέματος. «Φυσικά και γίνεται έρευνα στη χώρα μας, αν και μετ’ εμποδίων. Η Ελληνική Πολιτεία όμως πρέπει να έχει υπόψη ότι άλλες χώρες χρηματοδοτούν την έρευνα για να βοηθήσουν την οικονομία τους. Δεν είναι ότι δίνουν χρήματα από… αλτρουισμό ή για να ικανοποιούν τους επιστήμονες, αλλά επειδή η έρευνα παράγει χρήσιμα αποτελέσματα. Μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μίας χώρας. Άρα η Πολιτεία πρέπει να εμπιστεύεται τους επιστήμονές της», τονίζει ο Καθηγητής.
Οι νέοι επιστήμονες
Ένας νέος Έλληνας επιστήμονας όμως έχει ελπίδα σήμερα να διακριθεί στη χώρα του, να πάει κάποια σκαλιά παραπάνω; Σύμφωνα με τον Γεώργιο Παξινό αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει πηγαίνοντας σε άλλες χώρες. Οι Έλληνες επιστήμονες διδάσκονται καλά στα Πανεπιστήμιά μας, όμως υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν την ανέλιξή τους, γι’ αυτό και όταν φεύγουν, αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με συναδέλφους τους στις χώρες υποδοχής, καθώς εκεί όπου πηγαίνουν τα κίνητρα για να πετύχουν είναι μεγαλύτερα!
Καρδιά: Μια απλή αντλία!
Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να βάζουμε την καρδιά μπροστά, θεωρώντας την ως κυρίαρχο όργανό μας. Για τον διακεκριμένο Καθηγητή όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την άποψή του! «Το κέντρο του οργανισμού μας είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά είναι απλώς μία αντλία. Όλα ενεργοποιούνται από τον εγκέφαλο, τα αισθήματα, οι κινήσεις μας, όλα ξεκινούν με εντολές που δίνει αυτός. Γι’ αυτό και σε άρθρο που έγραψα σε περιοδικό στην Αυστραλία έδωσα τον τίτλο ‘λατρεία μου, σε αγαπάω από το βάθος του… εγκεφάλου μου’! Με ρώτησαν λοιπόν σε συνέντευξη αν η αγάπη έχει να κάνει με την καρδιά και τους απάντησα, κατηγορηματικά όχι! Για να το καταλάβετε λίγο καλύτερα, αν, ας πούμε, σε μία μεταμόσχευση εγώ πάρω την καρδιά μιας γυναίκας, δεν πρόκειται να αγαπήσω και τον άνδρα της», επισημαίνει με χιούμορ.
Μελετώντας τον εγκέφαλο
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει «χαρτογραφηθεί» σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Καθηγητή, όπως, για παράδειγμα, έχει γίνει με τις περιοχές του εκείνες που αφορούν στη μνήμη, διάφορες αισθήσεις κ.λ.π. Ωστόσο, υπάρχουν και τμήματά του που παραμένουν άγνωστα και σ’ αυτά επικεντρώνονται οι έρευνες τόσο του ίδιου όσο και άλλων επιστημόνων. «Στόχος μας είναι να βρίσκουμε πυρήνες που δεν έχουν ανακαλύψει άλλοι και τις αντιστοιχίες με τον ίδιο πυρήνα στα πειραματόζωα. Όταν ανακαλύπτεις έναν νέο πυρήνα έχεις το δικαίωμα να τον ονομάσεις, κάτι που εμείς το έχουμε κάνει κάπου… 90 φορές», τονίζει χαρακτηριστικά.
Εγκεφαλικό και πρόληψη
Όσο για τις… ασθένειές του, το εγκεφαλικό, όπως αναφέρει ο Γ. Παξινός, είναι μία από τις χειρότερες γιατί επηρεάζει την έκφραση της βούλησης και των συναισθημάτων του ανθρώπου, καθώς και την ομιλία.
Υπάρχουν όμως τρόποι να προλάβει κανείς τα χειρότερα, με τον Καθηγητή να υπογραμμίζει πως «ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, περίπου όπως ένας μυς που θα πρέπει να τον προστατεύουμε. Απαραίτητο είναι να φοράμε ζώνη ασφαλείας στο Ι.Χ. και κράνος στα μηχανάκια και τα ποδήλατα, γιατί βοηθούν σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, το κάπνισμα επηρεάζει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και την καρδιά. Το ίδιο και το ποτό. Πρέπει επομένως να αποφεύγουμε οτιδήποτε προδιαθέτει για εγκεφαλικό και να ασκούμαστε συστηματικά, να κρατάμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και… κομμένες οι κακές συνήθειες»!
Πάρκινσον - Αλτσχάϊμερ
Ο ίδιος ο Γεώργιος Παξινός με τις μελέτες του έχει συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση σημαντικών νόσων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ και, όπως λέει, με τα σκευάσματα που υπάρχουν σήμερα, προσφέρεται σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς, επιβραδύνεται η εξέλιξη των νόσων, όμως οριστική θεραπεία δεν μπορεί να υπάρξει εξαιτίας της φύσης τους που έχει να κάνει με το «κάψιμο» νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και με την κληρονομικότητα. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται… Όσο για την άνοια, τη χαρακτηρίζει ασθένεια, η οποία οφείλεται μεν και στο γήρας, όμως δεν είναι μόνο αυτό που την προκαλεί!
Ως Επιστήμονας που επί δεκαετίες μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο κ. Παξινός έχει μελετήσει διεξοδικά και τη συμπεριφορά ζώων που υφίστανται επεμβάσεις στον εγκέφαλό τους. Ο πιο κοντινός μας «συγγενής», όπως λέει, είναι φυσικά ο χιμπατζής, ο εγκέφαλος του οποίου έχει ελάχιστες διαφορές από τον ανθρώπινο!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ