Προσωπικότητες του Αθλητισμού πηγή έμπνευσης για τα παιδιά

on .

EKDHLOSH FILIPPOY

• Μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην οποία μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά κορυφαίες προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Διαιτητών καλαθοσφαίρισης Β.Δ Ελλάδος.
Το θέμα ήταν «Αθλητισμός και νέοι, αξίες διαχρονικές και σχέσεις ζωής» με ομιλητές τους παλαίμαχους διεθνείς καλαθοσφαιριστές Ν. Φιλίππου και Δ. Διαμαντίδη, καθώς και τους διακεκριμένους αθλητικογράφους Β. Σκουντή και Β. Ιωάννου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Στέφος, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Παπαχρήστου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, αντιδήμαρχοι, δημοτ. σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και φυσικά μαθητές.
Ο Δ. Διαμαντίδης
Ο Καστοριανός Διεθνής που αποτέλεσε το φωτεινό παράδειγμα για το πώς εξελίχθηκε το μπάσκετ και διακρίνεται για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του πριν την εκδήλωση. Βραβεύτηκε για την προσφορά του από την Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Α. Φωτεινού, ευχαριστώντας όσους τον τιμούν στη πόλη μας, την οποία επισκέπτεται συχνά.
Αναφερόμενος στους μαθητές τόνισε ότι στόχος είναι μέσα από τον αθλητισμό και δη από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να αποδεχόμαστε την ήττα,  να έχουμε σεβασμό στον αντίπαλο, να χτίζουμε σχέσεις ζωή.... «Μέσα από τη σωστή καθοδήγηση ο καθένας μπορεί να εξελιχθεί, με προσπάθεια, κατανόηση, βρίσκοντας κοινή συνισταμένη μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο μας» σημείωσε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής, ενώ στη συνέχεια απαντούσε ευδιάθετος και πρόθυμος στις απορίες των μαθητών.
Ο Ν. Φιλίππου
«Η μπάλα του μπάσκετ με το βιβλίο να είναι φίλοι μεταξύ τους» ήταν η ιδιαίτερα εύστοχη παρότρυνση που έκανε στους μαθητές ο Γιαννιώτης μέλος της επικής ομάδας του ’87  Νίκος Φιλίππου που βραβεύτηκε από τον παλιό συμπαίχτη του Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον Κ. Μητσόπουλο Πρόεδρο του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Διαιτητών καλαθοσφαίρισης Β.Δ Ελλάδος. Αναφέρθηκε στα Γιάννενα τη πόλη που μεγάλωσε και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του, ενώ ξεχώρισε τον Θωμά Μπέγκα που υπήρξαν συμπαίκτες και τον Πρύτανη Γ. Καψάλη, καθώς όπως είπε οι Γιαννιώτες είναι περήφανοι για το πανεπιστήμιο. «Ο αθλητισμός ενώνει τους Έλληνες, ο αθλητισμός έχει πολλές αξίες όπως ο σεβασμός στον αντίπαλο, γιατί όλοι έχουμε κοινό στόχο το αθλητικό ιδεώδες και οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορία» ανέφερε ο κ. Φιλίππου.
Β. Σκουντής-Β. Ιωάννου
Το «βάλτο αγόρι μου» του Β. Σκουντή στον Διαμαντίδη σε εκείνο τον ημιτελικό της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στη Γαλλία του Ευρωμπάσκετ 2005 είναι κάτι που δεν ξεχνούν οι Έλληνες φίλαθλοι και το έχουν μυήσει και στις νέες γενιές.
Ο Βασίλης Σκουντής που βραβεύτηκε για την προσφορά του από τον κ. Μητσόπουλο, τόνισε ότι οι στιγμές από το ελληνικό μπάσκετ και οι στιγμές που χάρισαν ο Διαμαντίδης και ο Φιλίππου είναι φυλαγμένες σε μια κιβωτό που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική κοινωνία. «Ο τρόπος που συνδέεται ο αθλητισμός με τη νεολαία δίνει σημαντικά εφόδια στα παιδιά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο γνωστός αθλητικογράφος.
Ο Βαγγέλης Ιωάννου που βραβεύτηκε για την προσφορά του από την κ. Φωτεινού, τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι δύσκολος δρόμος που κουράζει αλλά στο τέλος της διαδρομής μένουν οι ωραίες αναμνήσεις και οι κορυφαίες στιγμές.
Χαιρετισμοί
• Στον χαιρετισμό της η Α. Φωτεινού τόνισε ότι ο αθλητισμός και η αθλητική παιδεία είναι κορυφαίες στιγμές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μαθαίνουν τα παιδιά να συνυπάρχουν, να διεκδικούν και να μάχονται.
• Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ αφού αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή προγραμματιστεί από τη Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, τόνισε ότι μέλημα της πολιτείας αποτελεί η φυσική αγωγή- ο αθλητισμός στην εκπαίδευση, η υγεία των πολιτών και τα εργασιακά δικαιώματα όσων απασχολούνται στο χώρο αυτό.
• Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Παπαχρήστου χαρακτήρισε τους Φιλίππου και Διαμαντίδη κολοσσούς του μπάσκετ και τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση είναι αρωγός στις σχέσεις του αθλητισμού με τη τοπική κοινωνία.
• Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας τους χαρακτήρισε σπουδαίους εκπροσώπους του ελληνικού αθλητισμού, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος ζωής των αθλητών που έχουν αντίληψη ποιοτική, με τη συνομιλία μεταξύ αυτών και των μαθητών να είναι χρήσιμη.
• Ο Πρύτανης Γ. Καψάλης χαρακτήρισε τον Διαμαντίδη σύμβολο για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ που ξεχωρίζει για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, με τον Νίκο Φιλίππου, όπως είπε, να συνδέει το όνομά του με το έπος του 87’. Στάθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο ελλείψει υποδομών παραχωρεί το κλειστό γυμναστήριο σε σωματεία και συλλόγους, με σκοπό να αθλείται η νεολαία του τόπου.
• Τέλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κ. Γκόγκος τόνισε ότι αυτές οι προσωπικότητες διδάσκουν ήθος και αξιοπρέπεια.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ