Δημοσιεύτηκε σημαντική μελέτη της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO KTIRIO

• Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ερευνητικό έργο επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι αποδεικνύονται αποτελεσματικοί σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι αυτός της Ιατρικής.
Μια νέα μελέτη λοιπόν με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων διερεύνησε την πιθανή αιτιολογική συσχέτιση των επιπέδων  της  βιταμίνης D στον ορό με τον καρκίνο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μεγάλους συνασπισμούς γενετικής επιδημιολογίας για περισσότερους από 70.000 ασθενείς για 7 καρκίνους (παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα) και 84.000 υγιείς μάρτυρες, δεν έδειξε κάποια αιτιολογική σχέση χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μεθοδολογία της Μεντελιανής τυχαιοποίησης.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Δρ. Βασιλική Δημητρακοπούλου και Δρ. Νίκη Δήμου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πρυτανείας, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό και η επακόλουθη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου. Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.
* * *
• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη “Circu­la­ting vi­ta­min D concentration and risk of se­ven cancers: Mendelian rando­mi­sa­tion study” (BMJ 2017) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www. bmj.com/content/359/bmj.j4761

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ