Με προοπτικές ανάπτυξης η μελισσοκομία στην Ήπειρο

on .

TSIALIOS GIORGOS1

• Την ανάγκη να προστατευθεί και να στηριχθεί το ελληνικό μέλι, το οποίο, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της φυτικής παραγωγής, τονίστηκε κατά το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα από τον δραστήριο Μελισσοκομικό Σύλλογο Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος» (Πρόεδρος του οποίου είναι ο Αναστάσιος Ποντίκης), την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας, το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στις εργασίες του συνεδρίου το «παρών» έδωσαν πλήθος μελισσοκόμων από την Ήπειρο και κάθε γωνιά της χώρας, επιστήμονες, τοπικοί φορείς, αλλά και οι αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο Υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για την στήριξή του.
Η παρουσία νέων
Η παρουσία νέων μελισσοκόμων στο συνέδριο ήταν ενθαρρυντική, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ομιλητές, αποδεικνύοντας ότι τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν μ’ έναν κλάδο, ο οποίος αν και έχει πολλές δυνατότητες στη χώρα μας, δεν έχει προσεχθεί όσο θα έπρεπε από την Πολιτεία. Βέβαια, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, υπάρχουν νέοι Ηπειρώτες, που δεν διστάζουν να επενδύσουν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, ποντάροντας φυσικά στην πλούσια χλωρίδα της Ηπείρου. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γιαννιώτης Γιώργος Τσιάλιος, μέλος του Συλλόγου «Ο Αρισταίος», ο οποίος μάλιστα βραβεύτηκε στο συνέδριο ως ο μελισσοκόμος της χρονιάς! Ξεκινώντας δειλά - δειλά εδώ και τέσσερα χρόνια, κατάφερε μέσα από πολλή δουλειά, διαρκή ενημέρωση και επιμονή σήμερα να έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο συσκευαστήριο μελιού.
Οι Υπουργοί
Ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, κατά την ομιλία του στο πανελλήνιο συνέδριο, αναγνώρισε πως στην Ελλάδα το μέλι δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε, παρά το γεγονός πως η ζήτησή του είναι υπερπολλαπλάσια της προσφοράς. Αυτό το αρνητικό παράδοξο, όπως είπε, που καθηλώνει την μελισσοκομία, οφείλεται μεταξύ άλλων, στο μικρό ενδιαφέρον της Πολιτείας για το μέλι και στο ότι δεν υπάρχει αυτοοργάνωση – αυτοέλεγχος. «Εάν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε έτσι, που η ίδια η κοινότητα των μελισσοκόμων να αποκλείει τον κακό επαγγελματία, λίγα μπορεί να κάνει η Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στα προβλήματα όπως το μικρό μέγεθος των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι ασθένειες των μελισσοσμηνών, οι θάνατοι από τους ψεκασμούς καλλιεργειών και ο ανταγωνισμός από την εισαγωγή μελιού. Απευθυνόμενος στους μελισσοκόμους τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπ. Οικονομικών ώστε με την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημείου εισόδου και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου να μειωθούν τα φαινόμενα της ελληνοποίησης του μελιού. Παράλληλα, κάλεσε τους μελισσοκόμους να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των παραγωγών και τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων.
Χαιρετισμοί
• Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσω των Περιφερειών οι νέοι μελισσοκόμοι. Όπως είπε τα προγράμματα δίνουν σημαντική επιδότηση, είτε για σχέδια βελτίωσης είτε για τυποποίηση, υπενθυμίζοντας ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει κλείσει το πρόγραμμα νέων αγροτών.
• Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό των μελισσοκόμων της περιοχής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μαζική συμμετοχή στο συνέδριο. «Το κρίσιμο ζητούμενο για την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα είναι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, η καθετοποίηση της παραγωγής, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην τυποποίηση και πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, προϋποθέσεις για την είσοδό μας σε νέες αγορές», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Οι βουλευτές
Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν και οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης και Γιάννης Στέφος. 
• Κατά τον χαιρετισμό της η κ. Τζούφη ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη μελισσοκομική παράδοση και τεχνογνωσία, που ευνοούνται  διαχρονικά από τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, παράγοντας μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας. Και επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. σε κατοχή μελισσοσμηνών και πως ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής.
• Από την πλευρά του ο Γιάννης Καραγιάννης τόνισε ότι είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
- Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας,
- Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,
- Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,
- Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος.
• Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος αναφέρθηκε στην αναζήτηση οικονομικών εργαλείων, για να αναπτυχθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας. Κλείνοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λόγω και της αθρόας συμμετοχής του κόσμου, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τα ποσά που είναι ακόμη διαθέσιμα στην Περιφέρεια Ηπείρου, μικρά, όπως είπε, αλλά ικανά για να ενισχύσουν τα πρώτα βήματα των ανθρώπων αυτών που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ