Λύματα στην Παμβώτιδα και στην τάφρο της Λαψίστας

on .

TAFROS LAPSISTAS

• Αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στην απόρριψη λυμάτων στα νερά της Παμβώτιδας, πρακτική η οποία αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τη λίμνη και το οικοσύστημά της, εμφανίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου.
Είναι εξάλλου ο μόνος φορέας που ασχολείται σοβαρά με το θέμα «λίμνη», σε αντίθεση με τη ΔΕΥΑΙ, η οποία έχει μεν την αρμοδιότητα για το αποχετευτικό του Λεκανοπεδίου, όμως εξακολουθεί να… σφυρίζει κλέφτικα!
Ρύπανση στην τάφρο
Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας (ΚΕΠΕ) σε έλεγχο που πραγματοποίησε προχθές εντόπισε εστία ρύπανσης στην έξοδο της τάφρου της Λαψίστας, στην περιοχή της Κληματιάς!
Το Κλιμάκιο συνεχίζει τους ελέγχους και την έρευνα για τον εντοπισμό των πηγών από τις οποίες προήλθε η ρύπανση, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντάθηκε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Σύσταση Περιφέρειας
Για τα λύματα που ορισμένοι «στέλνουν» στη λίμνη με την πρώτη ευκαιρία και ιδιαίτερα όταν βρέχει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχει κάνει αρκετές φορές δηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας χθες σχετικά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κατάσταση, γιατί γίνεται μεγάλη ζημιά στη λίμνη».
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια απευθυνόμενη προς κάθε αρμόδιο φορέα και «φωτογραφίζοντας» τη ΔΕΥΑΙ, υπενθυμίζει ότι «θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα τις ημέρες κατά τις οποίες ο καιρός είναι βροχερός, ώστε να αποτρέπεται η ρίψη λυμάτων στην τάφρο και ιδιαίτερα στη λίμνη Παμβώτιδα, στην οποία διαπιστώθηκαν και πάλι περιστατικά ρύπανσης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βροχόπτωσης».
Έργα στο θυρόφραγμα
Στο μεταξύ, ξεκίνησε από την Περιφέρεια η παρέμβαση στο θυρόφραγμα της λίμνης στο Πέραμα, ώστε να σταματήσουν οι απώλειες νερού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, όπου η στάθμη της Παμβώτιδας έχει κατέβει αισθητά. Το κόστος των εργασιών είναι λίγο πάνω από 8.000 ευρώ, ποσό που ο ΓΟΕΒ, αρμόδιος οργανισμός για το θυρόφραγμα, δήλωσε αδυναμία να καταβάλλει, γι’ αυτό και απευθύνθηκε στην Περιφέρεια προκειμένου να το επισκευάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θυρόφραγμα θα ενισχυθεί με διπλή πόρτα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν θα αυξηθεί η πίεση του νερού.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ