Σύσκεψη χωρίς τους… ενοχλητικούς για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

on .

AERODROMIO IOANNINON

• Αν και μέχρι πρότινος τουλάχιστον το ζήτημα της λειτουργίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση μονάδας εφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα, «ένωνε» όλους τους τοπικούς φορείς, στην τελική ευθεία η κοινή πορεία… λοξοδρόμησε!
Αρχές Αυγούστου μετά από σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανακοινωθεί ότι στο τέλος του ίδιου μήνα θα γινόταν ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων Υποδομών και Τουρισμού, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και των παραγωγικών φορέων του Νομού Ιωαννίνων, στην οποία θα συζητιόταν το θέμα της εγκατάστασης ανεφοδιασμού καυσίμων των αεροσκαφών.
 Ο Αύγουστος πέρασε, αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δίνεται λύση και τελικά η σύσκεψη για το Αεροδρόμιο ορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών, Γιαννιώτη στην καταγωγή Θάνο Βούρδα, για την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα. Ωστόσο στο χρόνο που μεσολάβησε άρχισαν και οι… εκπτώσεις ως προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Εκτός αυτής τέθηκαν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ζίτσας, οι οποίοι με χθεσινές τους ανακοινώσεις στηλίτευσαν την τακτική αυτή του Υπουργείου και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα, χωρίς μέχρι και αργά χθες βράδυ να ήταν γνωστό ποιοι άλλοι «έμειναν» εκτός σύσκεψης, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί σίγουρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ένωση Ξενοδόχων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, τελικά στον Περιφερειάρχη μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του, στάλθηκε πρόσκληση την Πέμπτη το μεσημέρι, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας αρνήθηκε να μεταθέσει για δύο ημέρες τη σύσκεψη ώστε να προλάβει να επιστρέψει από τη Διεθνή Έκθεση ANUGA στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια αποδίδει σκοπιμότητες στην όλη συμπεριφορά του κ. Βούρδα, καθώς όπως σημειώνει «επιθυμεί η σύσκεψη να γίνει σε “αποστειρωμένο” και “ασφαλές” για τον ίδιο περιβάλλον. Γιατί γνωρίζει ότι με την παρουσία του Περιφερειάρχη θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για το αν διέταξε έρευνα -όπως είχε δηλώσει- για τους υπαίτιους που έλυσαν τη σύμβαση με τον ανάδοχο για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (και ποια είναι τα αποτελέσματά της) και βέβαια γιατί δεν προχωρά το ζήτημα των μόνιμων εγκαταστάσεων».
Η Περιφέρεια τονίζει ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας προσβάλει το θεσμό της Περιφέρειας, παραβλέπει το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι εκείνη που ανέλαβε και υλοποίησε εργασίες για τον ευπρεπισμό του Αεροδρομίου και τέλος εξακολουθεί να αγνοεί ότι το αεροδρόμιο έχει περιφερειακή διάσταση και ανήκει τόσο στο Δήμο Ιωαννιτών, όσο και στο Δήμο Ζίτσας.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι η στάση του κ. Βούρδα, πρέπει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση,  «στο κατά πόσο αυτή συνάδει με το επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που προγραμματίζεται στα Ιωάννινα και για το οποίο επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και την ευρύτερη σύνθεση θέσεων και προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, ένα από τα οποία είναι και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων».
Μ. Πλιάκος: Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας 
Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση και του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος αφήνει και αιχμές κατά του Δήμου Ιωαννιτών, που είχε οργανώσει τη σύσκεψη τοπικών φορέων τον Αύγουστο και μετά από εκείνη που είχε γίνει στην Αθήνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πλιάκος αναφέρει μάλιστα ότι για τη σύσκεψη ενημερώθηκε από δημοσιογράφους, καθώς σε αυτόν δεν στάλθηκε ούτε και εκ των υστέρων πρόσκληση από τον κ. Βούρδα.
«Φαίνεται -τονίζει ο Δήμαρχος- πως ορισμένοι συστηματικά αθετούν το λόγο τους και μάλιστα για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες.  Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ενώ στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο δημαρχείο Ιωαννίνων όλοι οι συμμετέχοντες  φύγαμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας στο Υπουργείο, αφού είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση από τους Βουλευτές και τους διοργανωτές της σύσκεψης ότι θα αναλάμβαναν πρωτοβουλία για να οριστικοποιήσουν τη συνάντηση είτε με τον αρμόδιο Υπουργό, είτε με στελέχη του Υπουργείου. Αντ’ αυτού λίγους μήνες μετά, “ξέχασαν” να ειδοποιήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες σε εκείνη τη σύσκεψη, μεταξύ αυτών και το Δήμο Ζίτσας {…}. Κάποιοι επέλεξαν αυτή τη φορά, να τον αποκλείσουν. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».
Kαταλήγοντας υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Ζίτσας θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροδρομίου και δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του, όπως και τα σχέδια για ανάπτυξη του τόπου. 

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ