Παρεμβάσεις ΤΩΡΑ στα Γιάννενα για φιλικές προς τα ΑμεΑ υποδομές

on .

AMEA SYSKEPSH

 Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι η πόλη των Ιωαννίνων πολεοδομικά δεν θεωρείται φιλική και φιλόξενη για Άτομα με Αναπηρίες, τα οποία, σήμερα, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό  ζουν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.
Κι αυτό κυρίως γιατί δεν υπάρχουν υποδομές που θα τους εξασφάλιζαν καλύτερη ποιότητα ζωής και θα τους διευκόλυναν στην καθημερινότητά τους, είτε ακόμη και γιατί η κοινωνία δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την πλήρη ενσωμάτωσή τους σ’ αυτήν.
Αυτό εξάλλου τονίστηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΧΕΝ Ιωαννίνων, στέλνοντας για ακόμη μια φορά μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα προς τους αρμόδιους ότι οι υποδομές στην πόλη παραμένουν από υποτυπώδεις έως και ανύπαρκτες, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των φορέων.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου, υπεύθυνης για κυκλοφοριακά ζητήματα Ελένης Βασιλείου και στην οποία συμμετείχαν Σύλλογοι ΑμΕΑ, Τυφλών και η ΕΛΕΠΑΠ, δεν θα μείνει απλά στην καταγραφή, σε διαπιστώσεις και σχεδιασμούς, αλλά τάχιστα θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η ζωή τους και κυρίως η μετακίνησή τους.
Ολοκληρωμένη καταγραφή
Στόχος της σύσκεψης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ήταν να καταγραφούν πιο ολοκληρωμένα οι προτάσεις, οι σκέψεις ακόμα και τα παράπονα των εκπροσώπων αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να τα σταχυολογήσει και να βάλει σε εφαρμογή μικρές ή και μεγάλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι μετακινήσεις στην πόλη να γίνουν πιο φιλικές στα άτομα αυτά.
Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων αντιδήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωπος της Τροχαίας Ιωαννίνων αλλά και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προχώρησε και σε τεχνικά θέματα για το πώς θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διάφορες προτάσεις, με δεδομένο ότι η χωροταξία και η δόμηση της πόλης είναι συγκεκριμένη και οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις περιορισμένες.
Στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης
Γι’ αυτό και από τον Δήμο Ιωαννιτών δίνεται έμφαση κυρίως στα έργα που έχουν να κάνουν με κοινόχρηστους χώρους, ή ορισμένες παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που περιγράφονται και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, κάτι που επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει έργα φιλικά προς τα ΑμΕΑ.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε ένα διάλογο με τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες διότι αυτές είναι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην μετακίνησή τους μέσα στην πόλη, ωστόσο η προσβασιμότητα αφορά όλους, παιδιά, γονείς, ηλικιωμένους κι έτσι συσκέψεις σαν κι αυτή, όπως έγινε γνωστό, θα γίνουν σύντομα και με άλλους φορείς και συλλόγους.
Η Αντιδήμαρχος
«Μπήκαν οι βάσεις για μια νέα αρχή στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε κι εντέλει υλοποιούμε μικρά ή μεγάλα έργα, σχετικά με θέματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ.
Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε ήδη να προγραμματίζουμε έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη, δημιουργώντας μια πιο φιλική πόλη για όλους μας. Στην προσπάθεια αυτή φυσικά δεν είμαστε μόνοι, έχουμε μαζί μας τα ΑμΕΑ για τα οποία  πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Τους θέλουμε δίπλα μας, να μας υποδείξουν τα λάθη, τις παραλείψεις και να μας προτείνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βασιλείου.
***
• Καλές και ωφέλιμες οι συσκέψεις που γίνονται με την τοπική κοινωνία για θέματα που την αφορούν, οι πολίτες όμως περιμένουν και αποτελέσματα, μιας και τα περισσότερα προβλήματα και κυρίως αυτά που αφορούν άτομα με αναπηρία, είναι γνωστά και δεν προέκυψαν τώρα, με τους εκπροσώπους τους να τα έχουν αναδείξει πολλές φορές μέσα από τις διάφορες δράσεις που διοργανώνουν κατά καιρούς.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ