Και στα Γιάννενα διαδήλωσαν χθες οι συνταξιούχοι

on .

SYNTAKSIOYXOI POREIA 6 10 17

• Κατά των νέων μέτρων της Κυβέρνησης που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα αποδοχές τους διαμαρτυρήθηκαν χθες και στα Γιάννενα οι συνταξιούχοι, διοργανώνοντας πανηπειρωτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας (φωτό).
Στο ψήφισμα που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων Ηπείρου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ, μείωση των οικογενειακών επιδομάτων».   
Και μεταξύ άλλων, διεκδικούν: «Την 13η και 14η σύνταξη, την άμεση απόδοση των συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων, ΕΚΑΣ… Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντιλαϊκών – φορομπηχτικών νόμων. Τις θανατηφόρες διατάξεις περί χηρείας. Επιστροφή στα ακέραιο των παράνομα παρακρατηθέντων για την υγεία. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων».
Με δεύτερη ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων Ηπείρου καταγγέλλει τη στάση της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη, γιατί όπως αναφέρει «αντί τουλάχιστον να αναγνωρίσει τα προβλήματα των συνταξιούχων, με ύφος απαξιωτικό μας είπε ότι δεν μπορεί να μας ακούσει γιατί έχει υπηρεσιακή σύσκεψη».

Ανακοίνωση της Περιφέρειας
Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, με σχετική ανακοίνωση ότι «έχει αποδείξει επανειλημμένα και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους συνταξιούχους. Κατανοεί απόλυτα και συμπαρίσταται στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν,  πέραν όμως της ηθικής στήριξης που μπορεί και παρέχει στα αιτήματά τους, δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα για να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».
Προσθέτει όμως ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε διαμαρτυρία κατά κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων, ως «ντεκόρ» για επίδειξη κομματικής «ισχύος» από τους ίδιους κάθε φορά συνδικαλιστές, ορισμένοι εκ των οποίων αμαύρωσαν σήμερα (σ.σ. χθες) με τη συμπεριφορά τους και την ειρηνική κινητοποίηση των συνταξιούχων, επιχειρώντας χωρίς καμία προσυνεννόηση να διακόψουν την σε εξέλιξη  προγραμματισμένη σύσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων,  η οποία αντικαθιστούσε τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους Περιφερειάρχη…».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ