Διακεκριμένοι επιστήμονες μίλησαν για δημόσια υγεία και καρδιοπάθειες

on .

HMERIDA ARXAIAS DODONHS

• Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την Υγεία, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες φιλοξένησε η Πνευματική Κίνηση «Αρχαία Δωδώνη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στο πέτρινο σχολείο της Δωδώνης σε μια ήρεμη αίθουσα που απέπνεε αυθεντικότητα για τον ιδιαίτερο ρόλο της στην γνώση, καθώς άτομα που μαθήτευσαν στον χώρο της συμμετείχαν είτε ως ομιλητές, είτε ως ακροατές.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Άγγελος Ευαγγέλου, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος  της Πνευματικής Κίνησης «Αρχαία Δωδώνη» και ομιλητές οι: Ιωάννης Νικόπουλος, Γ. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας  Περιφέρειας Ηπείρου, Κωνσταντίνος Παππάς, Διευθυντής ΕΣΥ Β΄ Καρδιολογικής  Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας  Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων.
Γιατροί, όλοι τους διακεκριμένοι, ο καθένας στον τομέα του. Επιστήμονες ιδιαίτερα αγαπητοί στους συμπολίτες και συνανθρώπους τους για τον τρόπο που επικοινωνούν,  είτε θεραπεύοντας, είτε διδάσκοντας, είτε εκφράζοντας αμέριστη αλληλεγγύη στους πάσχοντες. Χαρακτηριστικό όλων τους η ανάπτυξη σχέσεων εγγύτητας και ανυπόκριτου ενδιαφέροντος για κάθε συμπολίτη που προσφεύγει σε αυτούς. Λειτουργοί της υγείας που αναπτύσσουν σχέσεις φιλίας και υποστήριξης προς ολόκληρη την οικογένεια του ασθενούς, διαθέτουν χρόνο πολύτιμο για να ενημερώσουν, να καθοδηγήσουν, να ηρεμήσουν και να συμπαρασταθούν στους αγωνιούντες.
* * *
Ο κ. Α. Ευαγγέλου, στην έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε την σημασία της ενημέρωσης της κοινωνίας σχετικά με τα θέματα κυρίως της πρόληψης της υγείας αλλά και της αλληλοσυμπαράστασης των γενεών, ένα θέμα που ανέδειξε ιδιαίτερα η οικονομική κρίση.
Ο κ. Ι. Νικόπουλος, επισήμανε τα μέτρα πρόληψης που θωρακίζουν την δημόσια υγεία απέναντι σε μεταδοτικά νοσήματα όπως η γρίπη, η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα. Μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθημερινό αερισμό των χώρων διαβίωσης, υγιεινή διατροφή αλλά και μέριμνα σχετικά με τους εμβολιασμούς που ασκούν κατ΄ αρχήν προστασία στις ευαίσθητες ομάδες και εν τέλει σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Ο κ. Κ. Παππάς, παρουσίασε με σαφήνεια μέτρα προστασίας της καρδιάς που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει, μέσα από  ένα ερωτηματολόγιο 8 σημείων που απευθύνει στον εαυτό του. Η επιλογή των σωστών απαντήσεων σε ερωτήσεις όπως: ο αριθμός μερίδων αλκοόλης ή φρούτων/λαχανικών που πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά, ο  χρόνος ημερήσιας άσκησης/βάδισης, η διατροφή και ο δείκτης μάζας σώματος, η κακή χοληστερίνη, η αποφυγή του καπνίσματος κ.ά.  οριοθετούν την άριστη σχέση που μπορεί ο καθένας να αναπτύξει με την καρδιά του.
Ο κ. Λ. Μιχάλης, αποκάλυψε την διαδικασία ανάπτυξης της νόσου των στεφανιαίων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου και επεσήμανε την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου λόγω ανακοπής, καθώς η στηθάγχη ή άλλα προειδοποιητικά σημεία δεν εμφανίζονται πάντα. Περιέγραψε απλά και κατανοητά, τις  επιβαρυντικές επιπτώσεις στο αγγειακό σύστημα όλου του σώματος παραγόντων όπως: το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος, ο διαβήτης και τους κινδύνους που ενέχουν, πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων, αγγειοπάθειας των άκρων ή και ανευρυσμάτων. Τέλος διατύπωσε απλές οδηγίες φροντίδας  του καρδιαγγειακού συστήματος που κάθε πολίτης  μπορεί εύκολα να υιοθετήσει.
* * *
Οι ακροατές, πολίτες όλων των ηλικιών, κάτοικοι της Δωδώνης και των Ιωαννίνων πλαισίωσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους ομιλητές, έθεσαν ερωτήσεις και  συνομίλησαν μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας.
 Αυτό το Κυριακάτικο απομεσήμερο, της 1ης Οκτώβρη, όλοι  αποχώρησαν  με την επίγνωση ότι δεν ήταν μόνο η φωτεινή φύση και ο υπέροχος ήλιος, αλλά και οι ξεχωριστοί αυτοί ακάματοι ιερείς της υγείας, υπεύθυνοι για το αίσθημα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης για τούτο τον τόπο και τους λαμπρούς επιστήμονες που δημιούργησε  και  συνεχώς επωάζει.
H κ. Άννα Γιώτη, επίτιμος πρόεδρος της Κίνησης, πάντα γεμάτη ενέργεια, φροντίδα και ενδιαφέρον για τον τόπο και τους συμπολίτες της, έκλεισε την εκδήλωση απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες, στους ομιλητές, για την πολύτιμη προσφορά και  συνεισφορά τους στην δημόσια υγεία και στο ακροατήριο, για την θετικότατη συμμετοχή του.

Βίκυ Καλφακάκου, Καθηγήτρια  Φυσιολογίας, Ιατρικού Τμήματος, Σχολής Επιστημών Υγείας  Π.Ι.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ