«Μέτωπο» αντίδρασης για τα διόδια σε Εγνατία - Ιόνια!

on .

DIODIA DIAMARTYRIA KKE

• «Καυτός» αναμένεται ο φετινός χειμώνας με.. αιχμή του δόρατος τα διόδια των δύο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού, που κάνουν «τσουχτερό» το ταξίδι σ’ αυτούς, ενώ στην περίπτωση του σταθμού στο Δροσοχώρι ήδη συγκροτείται ένα ευρύ «μέτωπο» φορέων, με επικεφαλής την Περιφέρεια Ηπείρου, που επιδιώκει το «πάγωμα» της λειτουργίας του μέσω της δικαστικής οδού.
Κάπως έτσι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει και ο Δήμος Ζαγορίου για τα διόδια Δροσοχωρίου, όπως αποφάσισε το Δημοτικό του Συμβούλιο. Στο μεταξύ, κινητοποίηση στα διόδια Τερόβου της Ιόνιας πραγματοποίησε το ΚΚΕ διαμαρτυρόμενο για τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση όσων που χρησιμοποιούν τον άξονα.

Και το Ζαγόρι στο ΣτΕ
Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της λειτουργίας των διοδίων της Εγνατίας στο Δροσοχώρι αποφάσισε και ο Δήμος Ζαγορίου, ενισχύοντας το «μέτωπο» που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Μετσόβου, φορείς οι οποίοι ήδη προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση στην προχθεσινή του συνεδρίαση εγκρίνοντας τη δαπάνη για την  νομική εκπροσώπηση του Δήμου στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά της υπ’ αρίθμ. ΔΝΣγ/οικ.35897/ΦΝ 393 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Υποδομών και Οικονομικών, καθώς και για την σύνταξη,  κατάθεση και κοινοποίηση στον Υπουργό Μεταφορών, την Εγνατία Οδό και στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, αίτησης αναστολής κατά της ίδιας απόφασης με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής και συζήτηση της αναστολής.

Όχι στα διόδια
Όπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση, στον Δήμο Ζαγορίου και ιδιαίτερα όσοι διαμένουν ή κινούνται από και προς το Ανατολικό Ζαγόρι θα επιβαρυνθούν οικονομικά από τη λειτουργία των νέων διοδίων στο Δροσοχώρι και με την προσφυγή στο ΣτΕ επιδιώκεται να μην τεθούν αυτά σε λειτουργία ή να διατεθούν κάρτες ελεύθερης διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους ή έστω να εφαρμοστεί η αναλογική χρέωση, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά την εφαρμογή του συστήματος.

Το ΚΚΕ στο Τέροβο
Στο «μέτωπο» της Ιόνιας Οδού τώρα, με πρωτοβουλία της Τ.Ε. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, έγινε τη Δευτέρα κινητοποίηση στα διόδια Τερόβου, τα πρώτα που συναντά κανείς μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο από την πλευρά των Ιωαννίνων, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση όλων των σταθμών.
Τα μέλη του κόμματος μοίρασαν ανακοίνωση στους οδηγούς που περνούσαν από τα διόδια, στην οποία αναφέρεται πως «η συγκυβέρνηση που και για τα διόδια παρέδωσε μαθήματα λαϊκής εξαπάτησης, υποκρινόμενη ότι τάχα θα τα καταργούσε, τώρα καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για την διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το τίμημα των 37,25 ευρώ και άλλα τόσα για την επιστροφή, δηλαδή 74,5 ευρώ συνολικά μόνο για τα διόδια. Ουσιαστικά τους απαγορεύει να κινούνται στην Ιόνια Οδό αλλά και στους άλλους οδικούς άξονες όπως η Εγνατία».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ κατέληγε πως πρέπει «να καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει ο λαός για δημόσια έργα που έχει φορολογηθεί, να γίνονται οι οδικοί άξονες από τον κρατικό προϋπολογισμό και να είναι λαϊκή περιουσία».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ