Περιπέτεια με αίσιο τέλος στη… σκιά της Αστράκας!

on .

ASTRAKA DIASOSH

• Ευτυχώς, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν δύο νεαροί Ισραηλινοί τουρίστες στις απότομες πλαγιές της Τύμφης, όπου έκαναν ορειβασία κι αυτό χάρη στην καίρια επέμβαση της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.
 Η δοκιμασία για τους δύο ορειβάτες, ηλικίας 21 και 24 ετών, ξεκίνησε προχθές, όταν ανέβηκαν στο όρος Τύμφη ή αλλιώς Γκαμήλα, φτάνοντας στην Αστράκα, μία από τις ψηλότερες κορυφές του, με υψόμετρο  2.432 μ.. Από εκεί αναζήτησαν το ορειβατικό καταφύγιο για να διανυκτερεύσουν, το εντόπισαν, αλλά στην προσπάθειά τους να κατέβουν σ’ αυτό, μπήκαν σε μία απόκρημνη πλαγιά και εγκλωβίστηκαν!
Οι ξένοι τουρίστες ειδοποίησαν τηλεφωνικά προχθές το απόγευμα την Πρεσβεία του Ισραήλ κι εκείνη ενημέρωσε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και φυσικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ενώ διασώστες κινητοποιήθηκαν και από τα παραρτήματα Κοζάνης και Γρεβενών!
Επιχείρηση της ΕΜΑΚ
Από νωρίς χθες το πρωί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων αποτελούμενο από πέντε άνδρες με επικεφαλής τον Υποδιοικητή της Βαγγέλη Μπαλατσό, ξεκίνησε την επιχείρηση εντοπισμού των δύο ορειβατών στις πλαγιές της Τύμφης.
Μια επιχείρηση πολύ δύσκολη εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, που περιλάμβαναν ψιλόβροχο, πολλή ομίχλη και κρύο αέρα.
Φωνητικά και με σφυρίγματα οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν τελικά χθες το μεσημέρι τους Ισραηλινούς ορειβάτες και έφτασαν στο ιδιαίτερα δύσβατο σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί. Αφού τους πρόσφεραν σνακ και νερό, τους κατέβασαν τελικά λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο Πάπιγκο σώους και ασφαλείς.
Οι δύο τουρίστες, παρά την περιπέτεια που πέρασαν, ήταν καλά στην υγεία τους και ευχαρίστησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ για τη βοήθεια που τους πρόσφεραν…
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ