ΤΕΕ: Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

on .

PROTOTYPE

• Τις τελευταίες ώρες πολύς λόγος γίνεται για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα και τις πολιτικές που ακολουθούνται, με αφορμή την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την καναδική El Dorado, λίγες ώρες μάλιστα μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ που έκανε λόγο για εκτίναξη των ιδιωτικών επενδύσεων.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα, αφού κάνει ότι… περνάει από το χέρι της για να την δυσκολέψει!
Το ΤΕΕ
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν έρχεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και με καινοτόμες πρωτοβουλίες του, επιχειρεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, δείχνοντας το δρόμο και βοηθώντας νέους επιστήμονες.
«Από σήμερα ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σηματοδοτούμε το οργανωμένο πέρασμα σε μια νέα φάση υποστήριξης των δυναμικών επιχειρήσεων, των καινοτόμων ιδεών, της εξωστρεφούς παραγωγής». Αυτό τόνισε  χθες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου, ότι ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος υποβολής προτάσεων συμμετοχής των ενδιαφερομένων στον Α’ κύκλο του νέου προγράμματος Prototype by TEE.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο χρηματοδότης της ιδέας, που θα γίνει καινοτόμο προϊόν, να είναι και ο πρώτος πελάτης αξιοποίησής της.
Το Prototype by TEE
Στη συνέντευξη Τύπου,  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, παρουσία του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)  Γ. Δουκίδη, υπογράμμισε ότι το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας  η οποία αναπτύσσεται με τη συνεργασία του ΟΠΑ (Εργαστήριο ELTRUN και Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – Athens Center for Entrepreneurship and Innovation). Είναι ένας τεχνοδικτυακός (ψηφιακός) επιταχυντής καινοτόμων ιδεών, τις οποίες στηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο Γ. Στασινός μιλώντας για τη σημασία και την εμβέλεια της πρωτοβουλίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «για να παραχθεί νέος πλούτος, για να έρθουν επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να μείνει στη χώρα το επιστημονικό δυναμικό απαιτούνται πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικότητας. Και ο πιο δύσκολος αλλά ταυτόχρονα πιο αποδοτικός δρόμος είναι αυτός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας…».
Η σημασία της πρωτοβουλίας 
Κατά την χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ανέφερε ότι «απευθυνόμαστε σε επίδοξους επαν-εκκινητές της δραστηριότητας του μηχανικού» και πρόσθεσε ότι  «με την επιστημονική, διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή γνώση που δίνουν στο ΤΕΕ οι 110 χιλιάδες μηχανικοί μέλη του, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε στην πράξη την επόμενη γενιά επιχειρηματικών ιδεών και εφαρμοσμένης έρευνας της χώρας μας».
Το Οικονομικό Πανεπ. Αθηνών 
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκανε αναλυτική παρουσίαση του νέου προγράμματος Prototype byΤΕΕ και ανέφερε ότι κυρίαρχο όραμα είναι να ενδυναμωθούν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο Καθηγητής τόνισε ακόμη ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 2 έως και 5 ατόμων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που είναι φοιτητές, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή που δραστηριοποιούνται στην καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια αξιολόγησης, οι θεματικοί τομείς, και οι τρείς κύκλοι που θα εξελιχθεί το πρόγραμμα έχουν ως εξής:
- Φάση Α (Call to Action), 12 - 30 Σεπτεμβρίου 2017, κατά την οποίοι οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.
- Φάση Β (Business Model Innovation and Design Thinking), Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017, η οποία αφορά στην κατανόηση και σχεδιασμό των βασικών συστατικών του επιχειρηματικού μοντέλου και του προϊόντος.
- Φάση Γ (From Vision to Execution) Ιανουάριος - Μάρτιος 2018 κατά την οποία οι ομάδες που τελικά προκρίνονται υποστηρίζονται περαιτέρω, σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης, δηλαδή από την ιδέα στην πραγματική υλοποίηση.
Με βάση τον σχεδιασμό του Prototype byΤΕΕ αλλά και την διαβούλευση που προηγήθηκε διαμορφώθηκαν οι θεματικές ενότητες του προγράμματος, σε τομείς επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος οι οποίοι είναι: Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας, Αειφόρες Κατασκευές, Κτήρια και Καινοτόμα δομικά προϊόντα, Καινοτόμα προϊόντα και Προηγμένα Υλικά (Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία), Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT), Καινοτόμες Εφαρμογές και Υπηρεσίες Τουρισμού και Μεταφορών, Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ