Σ’ όλες τις αυλές των σχολείων οι ευχές… «έδιναν κι έπαιρναν»!

on .

AGIASMOS MAKSIMOS

• Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε χθες και… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
Οι αυλές των σχολείων γέμισαν κατά τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι Αρχές του τόπου, οι οποίες στάθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι η έναρξη έγινε χωρίς προβλήματα, λόγω κυρίως της καλής προετοιμασίας που προηγήθηκε. Βέβαια, στα μηνύματά τους οι Δήμαρχοι Δωδώνης και Ζαγορίου στάθηκαν στην συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού, ζητώντας από την Πολιτεία να στηρίξει τους ορεινούς Δήμους για να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους.
Ο Περιφερειάρχης
Τις ευχές του προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου, για καλή σχολική χρονιά έδωσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας ότι και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες,  ενώ στην πορεία θα αντιμετωπιστούν και μεμονωμένα θέματα που τυχόν έχουν προκύψει.
Ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις Διευθυντών, παρέστη χθες στους Αγιασμούς που έγιναν στο συγκρότημα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο συγκρότημα του 3ου-10υ Γυμνασίου- 3ου Λυκείου Ιωαννίνων και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ιωαννίνων.
Στο Δήμο Ιωαννιτών
Ευχές για μια καλή, αποδοτική και χαρούμενη σχολική χρονιά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά την παρουσία του σε τρεις αγιασμούς, στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο χώρο που στεγάζονται το 3ο Λυκείου και τα 3ο και 10ο Γυμνάσιο καθώς και στο 9ο Λύκειο στην περιοχή των Καρδαμιτσίων.
«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη «επένδυση» για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση από όσα ζούμε σήμερα», είπε, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και έκανε γνωστό ότι Δήμος, Μητρόπολη και Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης αποφάσισαν να διοργανώσουν φέτος, εκτός από τον πανελλήνιο διαγωνισμό ανακύκλωσης, και τοπικούς διαγωνισμούς με συμμετοχές από όλα τα σχολεία.
Τους Αγιασμούς που έγιναν στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο 7ο Λύκειο, στο 3ο Λύκειο και στο σχολικό συγκρότημα Καρδαμιτσίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Στο Δήμο Ζίτσας
Με δύο νέα δεδομένα, τη λειτουργία του ΕΠΑΛ Βροσίνας στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, και την έναρξη λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού στην Δ.Κ. Ελεούσας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Ζίτσας.
«Ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε μια απόφαση για τη μεταφορά του ΕΠΑΛ στην Τ.Κ. Άνω Λαψίστας η οποία σήμερα όπως όλα δείχνουν δικαιώνεται» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος κατά την τελετή του αγιασμού.
Στο Δήμο Δωδώνης
Χωρίς προβλήματα και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες να έχουν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Δήμο Δωδώνης, όπου λειτουργεί ένα Γυμνάσιο, στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας, πέντε δημοτικά σχολεία και τέσσερα νηπιαγωγεία, εκ των οποίων το ένα (στο Κρυφοβό) φέτος θα είναι ολοήμερο.
Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αποδεικνύει ότι η ύπαιθρος γηράσκει. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δύο Δημοτικές Ενότητες, στη Δωδώνη και τους Σελλούς, δεν λειτουργεί καμία σχολική μονάδα!
«Καλή και δημιουργική χρονιά» ευχήθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι η άρτια λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο.
Στο Δήμο Πωγωνίου
Το σχολικό κουδούνι ήχησε και στα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου που υποδέχτηκαν παιδιά και εκπαιδευτικούς χωρίς κανένα πρόβλημα.
Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ημέρα αισιοδοξίας, μία ημέρα γεμάτη προσδοκίες και όνειρα. Συγχρόνως είναι η αρχή μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής πορείας προς το μέλλον».
Στο Δήμο Ζαγορίου
Με τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για «καλή σχολική χρονιά» άνοιξαν χθες τα σχολεία στο Δήμο Ζαγορίου και συγκεκριμένα στο Πάπιγκο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), στο Τσεπέλοβο (Δημοτικό) και στους Μηλιωτάδες (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο). Ωστόσο, μειώνονται χρόνο με το χρόνο, λόγω της μεγάλης έλλειψης μαθητικού δυναμικού, και οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν απομείνει στο Δήμο Ζαγορίου, όπου δεν λειτουργεί κανένα γυμνάσιο ή Λύκειο και τα παιδιά μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες όμορων Δήμων, στη Μεταμόρφωση για το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι και στη Χρυσοβίτσα για το ανατολικό.
Στο μήνυμα του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, εκτός από τις ευχές του, στέκεται ιδιαίτερα στην συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού και στην ανάγκη να στηρίξει η Πολιτεία τους ορεινούς Δήμους για να συγκρατήσουν τον πληθυσμό στον τόπο τους.
* * *
• Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης εύχονται ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης.  «Η παιδεία είναι το πρώτο και το τελευταίο αποκούμπι σε μια κοινωνία και σ’ αυτή εναποτίθενται οι ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο…», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.
• Τις ευχές του για μια δημιουργική, αποτελεσματική, γεμάτη αναζήτηση και χαρά νέα σχολική χρονιά δίνει και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος προς όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ότι «η πολιτεία, δίνοντας προτεραιότητα στο καλό, δημοκρατικό, δημόσιο σχολείο, για δεύτερη συνεχή χρονιά μπόρεσε, αντιμετωπίζοντας χρόνιες αδυναμίες, να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των σχολείων».
• Ανακοίνωση για καλή χρονιά εξέδωσε και η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Ιωαννίνων Ελένη Σιάση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε καθήκον να εργαστούμε για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος , διαμορφώνοντας ένα εθνικό σχέδιο με κύριο κορμό τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα της Παιδείας μας, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και αναχρονισμούς».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ