Πόροι στους Δήμους για να διαχειριστούν τα αδέσποτα

on .

ADESPOTA SKYLIA BHLARA

• Τη λήψη άμεσων μέτρων αλλά και μακροπρόθεσμων προανήγγειλε ο Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που, ειδικά στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις ανά τη χώρα έχει μετατραπεί σε «μάστιγα».
Το θέμα κυριάρχησε στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του αναπλ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα αλλά και του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Μπάμπη Μπρέχα, υπεύθυνου για το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου.
Έρχονται αλλαγές
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο συζητήθηκαν αρκετά θέματα, στα οποία, όπως τόνισε και ο Υπουργός, υπήρξε συναντίληψη. Βασικό ζήτημα, ωστόσο, το οποίο τέθηκε από μεριάς του Δήμου, είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα, με τον Ι.  Τσιρώνη να τονίζει πως στο υπουργείο έχει αποφασιστεί να παρθούν μέτρα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Όπως εξήγησε, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένονται τροπολογίες στο νόμο που αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων, ανάμεσα στις οποίες θα προβλέπονται και πόροι στους Δήμους, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί και το πλήρες νομοσχέδιο.
«Ο νόμος έχει κενά…»
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο νόμος που υπάρχει φτιάχτηκε με διάθεση να βοηθήσει, αλλά έχει αρκετά κενά, δεν δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση η οποία καλείται να διαχειριστεί το θέμα, δεν έχει αναφορές στον τρόπο περισυλλογής είτε ζωντανών είτε νεκρών ζώων, καθορίζει αλλού υψηλά κι αλλού καθόλου πρόστιμα και γενικά χρειάζεται αλλαγές. Είμαστε εδώ και συνομιλήσαμε μεταξύ άλλων και με την ΚΕΔΕ για να κάνουμε τις αλλαγές αυτές».
Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γ. Τσιρώνης στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος με τα αδέσποτα. Παράλληλα όμως, ζήτησε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για την άμβλυνση του προβλήματος το οποίο είναι έντονο, όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε όλη τη χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Άλλα θέματα
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη ήταν το «πώς θα επιστρέψει ο κόσμος σε αυτά τα υπέροχα κεφαλοχώρια, ώστε να ζωντανέψει ξανά η ύπαιθρος και να έχουμε πρωτογενή παραγωγή», όπως ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας πως «το Υπουργείο κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και όσο αφορά στις σχολάζουσες γαίες, σε συνδυασμό με το να αξιοποιήσουμε τους ανέργους μέσω των δομών της κοινωνικής οικονομίας, έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση για έργα στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές, περιοχές δηλαδή που έχουν πλούτο που αυτή την στιγμή ‘κοιμάται’». Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των πτηνοτροφικών αποβλήτων αλλά και γενικότερα θέματα πτηνοτροφικών μονάδων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ