Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ-ΠΕΔΥ

on .

GIATROS AKOYSTIKA

• Τεράστια ποσά θα υποχρεωθεί να καταβάλλει αναδρομικά το Υπουργείο Υγείας στους γιατρούς του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που έγιναν με το 2ο Μνημόνιο.
Μάλιστα, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οφείλονται αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015 οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση των Πολιτικών Δικαστηρίων που κρίνει αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές των γιατρών.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο με την απόφαση του (1009/2017) ουσιαστικά υιοθετεί σχεδόν το σύνολο του σκεπτικού απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έχει, ήδη, κρίνει πως πρέπει να εφαρμοσθούν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 3205/2003, χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές που επεβλήθησαν με το νόμο 4093/2012.
Πάντως, για να εφαρμοστεί η επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο από το Εφετείο όσο και από τον Άρειο Πάγο, άρα ο δρόμος θα είναι μακρύς.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ