Τα ζητήματα ορεινών Δήμων σε συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα

on .

KONITSA

• Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί Δήμοι της Ελλάδας, αναμένεται να τεθούν σε ενδιαφέρον θεματικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για δυο ημέρες, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στην ακριτική Κόνιτσα.
Θέμα του συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημαρχείου: «Πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας».
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενδελεχής εξέταση και αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τα υπουργεία και γενικότερα οι δημόσιοι φορείς, αλλά και η διατύπωση προτάσεων για την βελτίωση των πολιτικών αυτών και την εισαγωγή θετικών διακρίσεων υπέρ των ορεινών περιοχών της Ελλάδας.
Δηλώσεις Γ. Πατούλη
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:
«Οι Ορεινοί Δήμοι αποτελούν ένα νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές και να δρομολογήσει πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο. Στόχος του Συνεδρίου είναι να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου οι πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με τους πολίτες των υπόλοιπων Δήμων της χώρας».
Οι θεματικές ενότητες
Εξειδικευμένοι ομιλητές σε τρεις συνεδρίες θα αναδείξουν τα προβλήματα των ορεινών Δήμων και θα προτείνουν λύσεις τους. Οι τελικές προτάσεις θα σταλούν στις αρμόδιες αρχές, με σκοπό να βρεθούν λύσεις ώστε οι ορεινοί Δήμοι να συμμετέχουν ισότιμα στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν στο Συνέδριο της Κόνιτσας είναι οι εξής:
1. Θεσμικές και οργανωτικές προτεραιότητες για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
2. Αποκεντρωμένη λειτουργία υπηρεσιών ως παράγοντας ανάσχεσης της εσωτερικής μετανάστευσης.
3. Ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας των Ορεινών Δήμων, ΕΣΠΑ-Αναπτυξιακά Προγράμματα.
Στο Συνέδριο αναμένεται να μετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σκουρλέτης, η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννης Τσιρώνης,  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών Αλεξάνδρα - Μαρίνα Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννης Λώλος και πολλοί Δήμαρχοι από ολόκληρη την επικράτεια.
* * *
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αύριο, Πέμπτη και ώρα 1 μ.μ. θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου στα Γιάννενα, ενώ μια ώρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και με Δημάρχους της ΠΕΔ Ηπείρου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ