Η ενιαία κοστολόγηση νερού θα… εκτοξεύσει την τιμή του!

on .

NERO POTHRI BRYSH

• Σε υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού αναμένεται να οδηγήσει ο νέος ενιαίος πανελλαδικός τρόπος τιμολόγησης που πρόκειται να ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Πρόκειται για ισοπεδωτική απόφαση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών κ.λπ. 
Αν τελικά περάσει η απόφαση, που σημειωτέον παραμένει άγνωστο ποιος την εμπνεύστηκε, η τιμή του νερού θα εκτοξευτεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου που εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «βρυσομάνα». Βέβαια υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Ιωαννιτών που και σήμερα παρέχει νερό σε ακριβή τιμή, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο, ότι με τη νέα τιμολόγηση δεν θα υπάρξει αύξηση της τιμής του. Ακόμη πιο δύσκολη θα γίνει όμως η ζωή των κατοίκων στην ύπαιθρο καθώς θα υποχρεωθούν να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το πόσιμο νερό. Μέχρι σήμερα η κατάσταση ισορροπούσε καθώς η τιμολόγηση του νερού γίνεται με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν (πηγές, λίμνες, κ.λπ.) και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης  των κατοίκων.
Παράλληλα, πέρα από όλα αυτά, ανοίγει παράθυρο για να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νερό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο από θέμα εθνικής ασφαλείας, όσο και από πλευράς αύξησης της τιμής του νερού.
Η  απόφαση έχει παρθεί τον περασμένο Μάιο και στο επόμενο   διάστημα,  η Εθνική Επιτροπή Υδάτων πρόκειται να καθορίσει πανελλαδικά την τιμολόγηση του νερού.
Ήδη κατά της απόφασης στρέφεται με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το σωματείο των εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και 11 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, Σύρου και Τήνου. 
Το σωματείο επισημαίνει ότι η τιμολόγηση του νερού θα γίνεται κατά τέτοιο τρόπο «ώστε να ανακτάται πλήρως από τους χρήστες το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου».
 Με άλλα λόγια, όλο το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων, μεταφοράς του νερού, κ.λπ., θα μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε εποχές Μνημονίων και μακράς οικονομικής κρίσης να καταστεί μη προσιτή η τιμή του νερού, αφού θα είναι σε πολύ υψηλά έως απρόσιτα επίπεδα, ενώ τα αδύναμα οικονομικά στρώματα των πολιτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα βασικά δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό.
Δεν παραλείπουν να επισημάνουν με νόημα ότι οι νέοι κανόνες τιμολόγησης σε αυστηρά οικονομικά και μόνο κριτήρια εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις («ιδιωτικά οργανωμένα συλλογικά δίκτυα παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της επίμαχης απόφασης) που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού.

Αντισυνταγματική η απόφαση
Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού είναι αντισυνταγματικός, αντίθετος στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Και αυτό, γιατί το κράτος εγγυάται τη στοιχειώδη αξιοπρεπή  διαβίωση και επιβίωση των πολιτών και έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη συνεχή, ασφαλή και προσιτή παροχή συγκεκριμένων αγαθών υψίστης ζωτικής σημασίας, όπως είναι το νερό.
Ακόμη, το κράτος πρέπει να εγγυάται την πολιτική του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και των κατοίκων της, Δηλαδή,  πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το είδος της περιοχής  (ορεινή - νησιωτική), εάν είναι σε μικρή ή μεγάλη απόσταση  από υδάτινο πόρο, εάν επαρκή ή όχι η υπάρχουσα ποσότητα του νερού, κ.λπ.
Με τον νέο τρόπο τιμολόγηση παραβιάζεται επίσης ευθέως και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ που καθιερώνει την περιβαλλοντική ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ