Βάπτιση 52χρονης Ολλανδέζας στον ποταμό Λαγκάβιτσα Θεσπρωτίας

on .

BAPTISH ANNA

• Όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να αλλάξει ζωή, δεν υπολογίζει ούτε ηλικία, ούτε αποστάσεις, ούτε τις κοινωνικές παραμέτρους. Παρά μόνο ζει ευτυχισμένος και αγωνιζόμενος στη νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητά του. 
Αυτό συνέβηκε με την 52χρονη Ολλανδέζα Άννα Γκάζενταμ, που ζει από παιδάκι στην Αυστραλία, η οποία ήρθε στη Θεσπρωτία αποκλειστικά και μόνο για να βαπτιστεί Ορθόδοξη στις πηγές της Λαγκάβιστας Θεσπρωτίας (κοντά στη Λίστα Φιλιατών), που μπορεί να είναι κρύα τα νερά τους, αλλά δεν πάγωσαν τη ζεστή καρδιά της νεοφώτιστης.
 Παρόντες ο βαπτισμένος από ιερέα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας  σύζυγός της Τζον Σάλιβα και τα τρία παιδία της, που πόθος της είναι κάποια στιγμή να επιλέξουν το δρόμο το δικό της ως προς την πνευματική τους αναγέννηση.
Πως επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο; Επηρεασμένη από το βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη «Ελένη», θέλησε το μεγάλο βήμα από την παλαιά στην καινούργια ζωή της να γίνει στην περιοχή, όπου εκτυλίσσονται τα διαδραματιζόμενα στο βιβλίο. Και έτσι συνέβηκε, συμμετασχόντων  στη μεγάλη χαρά του επίγειου βίου της, του γνωστού συγγραφέα (από τον Λιά Φιλιατών), και της Ελληνοαμερικανίδας συνεργάτιδάς του Χριστίνας Πιπέρι, που ήταν η νονά. Λειτουργός του μυστηρίου ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου Μεθόδιος, ο οποίος σημείωσε ότι η αληθινή πίστη, μεταμορφώνει και δεν παραμορφώνει τον άνθρωπο.
Το μυστήριο έχει σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ενώ το ρόλο του ψάλτη ανέλαβε ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.
Τι άλλο να σχολιάσει κανείς για το γεγονός, που το κάλυψε και το δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά πόνο ότι όλοι οι άνθρωποι, όταν συναντήσουν σε κάποια στροφή της ζωής του το Χριστό, μαγεύονται από τη διδασκαλία του και τον ακολουθούν.
H. M.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ