Τέλος η έπαρση σημαίας και ο εθν. ύμνος στα Δημοτικά!

on .

SHMAIA PAIDIA SXOLEIO

• Αντί το Υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί, αναζητώντας λύσεις, με τα πολλά και καυτά προβλήματα που εντοπίζονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έχει βαλθεί να… ισοπεδώσει οτιδήποτε έχει απομείνει για να θυμίζει ακόμα πως τα σχολεία μας είναι ελληνικά και λειτουργούν στο πλαίσιο ενός κράτους όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, άρα και των μαθητών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Έτσι, μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα για την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών στις παρελάσεις των μαθητών του Δημοτικού έπειτα από κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, καταργείται πια και η έπαρση της σημαίας στα σχολεία, ενώ η Κυβέρνηση αποπειράθηκε να καταργήσει και την πρωινή προσευχή, «σκόνταψε» όμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Πάει η έπαρση σημαίας!
Στα Δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται στο εξής το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και όχι αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Αυτό, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές δε θα λένε κάθε πρωί τον εθνικό ύμνο, καθώς δε θα γίνεται έπαρση της σημαίας, αφού αυτή θα είναι μόνιμα αναρτημένη στον ιστό.
Μέχρι τώρα προβλεπόταν πως η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων, ενώ επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές και όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου ορίζεται μόνο ότι η «σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες»!
Η πρωινή προσευχή
Η Κυβέρνηση αποπειράθηκε εξάλλου να καταργήσει και την πρωινή προσευχή στα σχολεία με το Προεδρικό Διάταγμα που έστειλε προς υπογραφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο Διάταγμα προέβλεπε την κατάργηση της προσευχής, αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις για την αντισυνταγματικότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το έστειλε πίσω και στην επαναφορά του έμεινε η κατάργηση της αριστείας για τη σημαία, όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα σ’ αυτό ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι». Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, τα μέλη της κυβέρνησης «εκεί κυρίως στόχευαν, επειδή απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».
Αντισυνταγματικό…
Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ στο Προεδρικό Διάταγμα που προσπάθησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με την αντισυνταγματικότητα βάσει του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Παιδεία έχει σκοπό, πλην των άλλων, και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων.
Στη νομολογία του ΣτΕ αναγνωρίζεται ως γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανήκει στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο πάγιο Προεδρικό Διάταγμα για την πρωινή προσευχή.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ