Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με ένα «εθνικό απολυτήριο»!

on .

FOITHTES GRAFOYN

• Παρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ οι μαθητές θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια με το απολυτήριο που θα λαμβάνουν από το Λύκειο που θα αναβαθμιστεί!
Αυτό τονίζει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα, δηλώνει αρνητικός στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Για τις Πανελλαδικές
Ο Υπουργός Παιδείας περιγράφει το σχέδιο για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν. Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο. Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας».

«Εθνικό απολυτήριο»
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ο Κώστας Γαβρόγλου επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο […] Οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών».
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις επιθέσεις που δέχεται, ο κ. Γαβρόγλου λέει: «Δεν μπορώ να ανεχτώ την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συντελείται ένα “πραγματικό έγκλημα” – δικά του λόγια – στον χώρο των πανεπιστημίων με αυτό το νομοσχέδιο. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;», ενώ παρατηρεί ότι «το σοβαρό ζήτημα είναι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα αποδέχεται το νομοσχέδιο. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι».

Η Παιδεία… Δημόσια!
«Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, της ενίσχυσης της έρευνας και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι άλλων κομμάτων το “υψηλό όραμα”. Και λυπάμαι όταν τους ακούω να κατασυκοφαντούν τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όχι μόνον έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και συνεχώς διακρίνονται διεθνώς», τονίζει ο Υπουργός Παιδείας καταλήγοντας στη συνέντευξή του.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ