Ένα λάθος στο σύστημα αφήνει εκτός αφορολόγητου χιλιάδες αγρότες!

on .

AGROTHS XRHMATA

• Ακόμη ένα εμπόδιο, διαδικαστικής φύσεως αυτή τη φορά, καλούνται να ξεπεράσουν οι αγρότες αυτές τις μέρες, ο κλάδος των οποίων γενικά βρίσκεται στο στόχαστρο, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, μόλις χθες του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης, ότι ο αγροτικός τομέας θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη!
Και μπορεί πράγματι ο αγροτικός τομέας θεωρητικά να μπορεί να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, όταν όμως ακόμη και η υποβολή φορολογικής δήλωσης αποδεικνύεται γρίφος (!), ε, τότε μάλλον έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε!
Ταλαιπωρία…
Η ταλαιπωρία που υφίστανται πολλοί αγρότες έχει προκύψει από έναν κωδικό της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος σε χιλιάδες περιπτώσεις έχει προσυμπληρωθεί λανθασμένα από το σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να μην αναγνωρίζονται ότι είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, με αποτέλεσμα να χάνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται και να φορολογούνται υπέρογκα ως επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Τώρα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση, με την οποία αποδεικνύεται ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ΄ επάγγελμα» αγρότη.
Από την αρχή της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι λογιστές εντόπισαν τα προβλήματα. Έγιναν κάποιες διορθώσεις, αλλά για μεγάλο αριθμό αγροτών το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Γι’ αυτό και τελικά, χθες βράδυ, αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 21 Ιουλίου στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Τα λάθη
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το newsbeast.gr, τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός, αφορά τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ήταν γεμάτο λάθη.
Δηλώσεις με «επιφύλαξη»
Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη». Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί τι δημοσίευμα, η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αλλά δεν εκκαθαρίζεται. Για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην Εφορία του τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ΄ επάγγελμα» αγρότη.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ