Το ψηφιακό σήμα θέλει… χρόνο για να φτάσει σ’ όλο το Ζαγόρι!

on .

ZAGORI PSHFIAKO SHMA

• Kαλοκαίρι χωρίς ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα βγάλουν οι κάτοικοι περιοχών του Ζαγορίου που δεν καλύπτονται από τη «Digea», φθινόπωρο επίσης, όμως προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές του 2018 θα δουν κι αυτοί… φως στις τηλεοράσεις τους!
Αυτή τουλάχιστον τη δέσμευση ανέλαβε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος υποσχέθηκε πλήρη τηλεοπτική κάλυψη όλου του Ζαγορίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο, υιοθετώντας τη λύση της δωρεάν χορήγησης δορυφορικού πιάτου που του είχε προτείνει με επιστολή του ο Δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Σπύρου.
Κεραίες ή πιάτο
Mιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΑ Ιωαννίνων και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Αργύρη ο Νίκος Παππάς αναγνώρισε το πρόβλημα της μετάβασης στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και ανακοίνωσε ότι ήδη σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προωθείται η οριστική λύση στο θέμα της ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης της περιοχής, είτε με αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος κεραιών που υπάρχουν σ’ αυτήν είτε με δορυφορικό πιάτο που θα χορηγηθεί δωρεάν στο πλαίσιο σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα γενικευθεί για όλη την Ελλάδα.
Αυτό ακριβώς ήταν και το αίτημα του Δήμου Ζαγορίου, ωστόσο μένει να υλοποιηθεί κιόλας και ο Δήμος θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Ο Νίκος Παππάς
Όπως είπε ο Υπουργός, «ξεκινήσαμε από τις ακριτικές περιοχές και ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη οι πολίτες θα έχουν δορυφορικό πιάτο που θα τους εξασφαλίζει την πρόσβαση στο Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Το μέτρο αυτό  θα το γενικεύσουμε και θα πάρουμε ένα συνδυασμό δράσεων ο οποίος θα μας φτάσει στο 100% της κάλυψης. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε χρησιμοποιώντας χρήματα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι το πρόβλημα στο Ζαγόρι δεν είναι το μοναδικό, προσθέτοντας πως πηγαίνει να λυθεί οριστικά με ένα συνδυασμό δράσεων που έχει να κάνει και με την αναβάθμιση των υπαρχόντων κεραιοσυστημάτων και την ενίσχυσή τους, αλλά κυρίως με την δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δορυφορικό πιάτο το οποίο θα τους εξασφαλίζει το ελάχιστο τηλεοπτικό πακέτο, να έχουν πρόσβαση στο Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν.
Σε ένα εξάμηνο…
Όπως είπε χθες ο Υπουργός, «είμαστε παρά πολύ κοντά στο να διασφαλίσουμε την χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουμε παρά πολύ γρήγορα την ανάπτυξη του προγράμματος διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τεχνογνωσία και στους παρόχους, δηλαδή στην COSMOTE και τη NOVA και μπορούμε παρά πολύ γρήγορα να το αναπτύξουμε. Συνεπώς το επόμενο εξάμηνο μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη ντροπή την έχουμε βγάλει από τον Ελληνικό τηλεοπτικό χάρτη».
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των όρων με τους οποίους έγινε η μετάβαση στο ψηφιακό σήμα και οι οποίοι διασφάλιζαν τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας η οποία ανέλαβε να αναπτύξει το δίκτυο των κεραιών που θα μεταφέρουν το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ