Διατηρητέο της Ανεξαρτησίας στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

on .

ANEKSARTHSIAS KTHRIO ABK 418

• Μεγάλο αριθμό παλιών κτιρίων που συνδέονται με την διαδρομή της πόλης συναντά κανείς σε δρόμους, κυρίως του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, όπως είναι η οδός Ανεξαρτησίας.
Αρκετά απ’ αυτά καταρρέουν εγκαταλειμμένα απ’ τους ιδιοκτήτες τους ή εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας στην κυριότητα της οποίας μπορεί να έχουν περιέλθει.
Ένα τέτοιο κτίριο είναι το διατηρητέο από την κληρονομιά Αλέξανδρου Λιάκου λίγες δεκάδες μέτρα πριν το Γυαλί Καφενέ, το οποίο με παρέμβαση του Γιαννιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου πρόκειται να παραχωρηθεί από το Κράτος στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη διάσωσή του.
Αίτημα στην Υφυπουργό
Με την Yφυπουργό Oικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συναντήθηκε προχθές ο Γιάννης Στέφος. Βασικό θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν η παραχώρηση του κτιρίου με ΑΒΚ 418 Ιωαννίνων της οδού Ανεξαρτησίας στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, που υπάγεται στην περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το εν λόγω κτίριο, το οποίο μεταγράφηκε στο Ελληνικό Δημόσιο ως μοναδικός κληρονόμος του ιδιοκτήτη του Αλέξανδρου Λιάκου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Ο κ. Στέφος στην συνάντηση με την Υφυπουργό παρέθεσε τα οφέλη μιας πιθανής παραχώρησής του στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων, καθώς αφενός το κτίριο θα αξιοποιηθεί στεγάζοντας τμήματά της στην πόλη μας και, αφετέρου, θα συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα μνημείο, καθώς θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες αναστηλώσεις και έργα καλλωπισμού τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.
Θετική ανταπόκριση
Η Υφυπουργός από την πλευρά της ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του βουλευτή. Υπογράμμισε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ανέφερε ότι θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε, έπειτα από συνεννόηση με την Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, να παραχωρηθεί το κτίσμα στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ