Στην Ε.Ε. για το ασφαλιστικό προσφεύγουν οι δικηγορικοί σύλλογοι

on .

DIKASTHRIO

• Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσέφυγε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το ασφαλιστικό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια αναφέρει πως «έχει πλέον καταστεί κοινή πεποίθηση ότι η ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα φορολογικά βάρη, έχει απροσχημάτιστο δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών».
Όπως επισημαίνεται, «ήδη, με τον πρόσφατο ν. 4472/2017 νομοθετήθηκε η επιβολή "εισφορών επί εισφορών". Δηλαδή εισφορών επί ανύπαρκτου εισοδήματος. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ για τον νόμο 4387/2016, η προϋπολογισθείσα αύξηση των εσόδων (από την εφαρμογή του νόμου αυτού) ανέρχεται σε  137 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και 138 εκ. ευρώ για το 2019. Με τον ν. 4472/2017 επέρχεται επιπλέον αύξηση -και άρα ισόποση επιβάρυνση -  κατά 53 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, και 124 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2019».
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει ότι «οι 'εκπτώσεις' για τους νέους συναδέλφους, καθώς και οι 'εκπτώσεις' εισφορών για την πρώτη τετραετή μεταβατική περίοδο, που εισήχθησαν μετά την πάνδημη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, προσφέρουν προσωρινή μόνο λύση στο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν επί ακυρώσει ενώπιον του ΣτΕ».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ