Η χρήση των φυτοφαρμάκων «αργός θάνατος» για τις μέλισσες

on .

MELISSOKOMOI

• Περίοδος τρύγου αυτή που διανύουμε για τους μελισσοκόμους, ένας κλάδος της αγροτικής παραγωγής, που τουλάχιστον στην Ήπειρο βρίσκεται σε σχετικά καλό δρόμο, χωρίς να λείπουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο αγροτικός τομέας. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, που προσφέρει μοναδικές σε ποιότητα ποικιλίες μελιού, παρατηρείται αύξηση της ενασχόλησης, νέων κυρίως ανθρώπων με την μελισσοκομία, η οποία από μόνη της είναι μια ολόκληρη επιστήμη και απαιτείται καλή γνώση του αντικειμένου! Ας σημειωθεί ότι και το Γεωργικό Σχολείο της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ακριτική Πωγωνιανή διαθέτει Εργαστήριο Μελισσοκομικής Τέχνης με τον απαραίτητο εξοπλισμό, στο οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά και έρχονται σε επαφή με την διαδικασία παρασκευής μελιού, βασιλικού πολτού, κηραλοιφών αλλά ακόμη και την κατασκευή κεριών.

Ερώτηση για φυτοφάρμακα

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη, ο οποίος υπογραμμίζει τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις μέλισσες και στον κλάδο της μελισσοκομίας γενικότερα. Αφορμή για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση αποτέλεσε πρόσφατη μεγάλη έρευνα επιστημόνων για την τοξικότητα των φαρμάκων σε πραγματικές συνθήκες και όχι στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα αυτής επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις χειρότερες υποψίες των επιστημόνων. Με δεδομένη την ευρύτατη χρήση των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων στη γεωργία, η ανάγκη να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις και να παρθούν δραστικά μέτρα είναι αδήριτη. Ειδικά για τη χώρα μας που κατέχει μια εξέχουσα θέση στο χώρο της παγκόσμιας μελισσοκομίας συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταστροφική για τη μελισσοκομία

Τα νεονικοτινοειδή, αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Κασαπίδης, είναι η πλέον διαδεδομένη κατηγορία εντομοκτόνων στον κόσμο. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980 και έγιναν γρήγορα μια δημοφιλής επιλογή επειδή είναι συστημικά, γεγονός που σημαίνει ότι κυκλοφορούν σε όλο το φυτό και σκοτώνουν τους εχθρούς των φυτών αμέσως αφού προσβάλουν την καλλιέργεια. Επίσης, επειδή παραμένουν στο σύστημα του φυτού, μία εφαρμογή τους ακόμα και στους σπόρους, μπορεί να προσφέρει ικανή μακροπρόθεσμη προστασία. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο καταλήγει επίσης εύκολα στο νέκταρ και τη γύρη ενός ανθοφόρου φυτού. Έτσι εκτός από τα βλαβερά έντομα καταστρέφουν ταυτόχρονα και μη επιβλαβή, όπως τις μέλισσες που τρέφονται από διάφορα μέρη των φυτών.

Υπό πραγματικές συνθήκες

Όπως τονίζεται, η έρευνα των επιστημόνων έγινε σε πραγματικές συνθήκες, διαπιστώνοντας την αρνητική σύνδεση. Τα φυτοφάρμακα αυτά δε σκοτώνουν άμεσα τις μέλισσες, σημειώνουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα τις καθιστά πιο ευάλωτες, ειδικά αν υπάρχουν άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ασθένειες που ήδη επηρεάζουν την κυψέλη. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη χρηματοδοτήθηκε ουσιαστικά από την ίδια τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων, η οποία ήθελε να αποδείξει ότι δε βλάπτονται οι μέλισσες. Ωστόσο αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο! Οι εταιρείες Bayer Crop Science και Syngenta διέθεσαν τρία εκατομμύρια δολάρια για τις δοκιμές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε ισχύ μία προσωρινή απαγόρευσή τους από το 2013 και η οριστική απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Καίρια ερωτήματα

Με αφορμή λοιπόν τα νέα δεδομένα ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς Αγροτ. Ανάπτυξης και Υγείας: 3 Ποιοι οι λόγοι χρησιμοποίησης αυτών των ουσιών, όταν αποδεδειγμένα βλάπτουν τη μελισσοκομία κι ενώ η εμπειρία της απαγόρευσης χρήσης τους σε άλλες χώρες αποκαλύπτει ότι δεν υπήρξε απώλεια γεωργικής παραγωγής; 3 Ποιες οι ελληνικές θέσεις, στη συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; 3 Μπορεί να διαβεβαιώσει γραπτά και ενυπόγραφα το Υπουργείο Υγείας ότι τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα δεν επιδρούν αρνητικά στην ανθρώπινη υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας; 3 Προτίθεται το ΥπΑΑΤ να ενημερώσει για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ελληνική μελισσοκομία και το μέλλον της, τις αρμόδιες επιτροπές οικονομίας και παραγωγής και εμπορίου της Βουλής; 3 Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, την αύξηση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια του παραγόμενου προϊόντος;

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ