Ένα ακόμα ζεστό τριήμερο σε ολόκληρη την Ήπειρο!

on .

KAYSONAS

• Βρισκόμαστε στη μέση του δεύτερου καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι και μπορεί να ζεσταινόμαστε πολύ εδώ στα Γιάννενα και να γκρινιάζουμε, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο – τρεις μικρές περιόδους υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν λίγο πιο… δύσκολη τη ζωή μας! Πάντως από Παρασκευή θα πάρουμε ανάσα.
Συνηθισμένο φαινόμενο
Δεν φτάσαμε ακόμα στα μέσα του καλοκαιριού οπότε είναι νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πόσο ζεστό είναι αυτό σε σύγκριση με προηγούμενες θερινές περιόδους. Πάντως, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, δύο – τρεις καύσωνες διάρκειας έως τριών ημερών είναι φαινόμενο που το συναντάμε κάθε καλοκαίρι.
Γιατί λοιπόν μας φαίνεται φέτος ότι ζεσταινόμαστε περισσότερο από άλλες φορές; Καταρχήν, επειδή σπάνια θυμάται κανείς τι ταλαιπωρία… τράβηξε από τη ζέστη στο παρελθόν και δεύτερον, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δύο πρώτοι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού έπεσαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.  
Η αιτία εξάλλου που τους προκάλεσε είναι κοινή. Η εισβολή στην ατμόσφαιρα της χώρας μας θερμού αέρα από την περιοχή της Αφρικής, όπως αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας.
Θα φύγει η ζέστη
Το διήμερο που μόλις ξεκίνησε θα είναι και το πιο ζεστό του νέου καύσωνα, με τη θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων να φτάνει ως τους 37 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας. Το συγκεκριμένο νούμερο δεν είναι εντυπωσιακό, όμως το χειρότερο δεν είναι η μέγιστη αλλά η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι σταθερά υψηλότερη από 20 βαθμούς. Με άλλα λόγια, δεν θα δροσίζει ούτε τα βράδια στην πόλη!
Ωστόσο, από την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει να αλλάζει η εικόνα του καιρού, αρχικά με μικρή πτώση του υδραργύρου. Το Σαββατοκύριακο η πτώση θα συνεχιστεί και θα είναι αισθητή, ενώ την Δευτέρα, 17 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στα Γιάννενα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου! Πράγμα που σημαίνει ότι θα δροσίσει αρκετά.  
Σε όλη την Περιφέρεια
Γενικότερα, σε όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου οι μέγιστες θερμοκρασίες ανά ημέρα θα είναι οι εξής: Σήμερα, Τετάρτη, 38 – 39 βαθμοί Κελσίου. Αύριο, Πέμπτη, 39 -  40 βαθμοί. Μεθαύριο, Παρασκευή, 36 – 37 βαθμοί Κελσίου. Επομένως, η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η αυριανή.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ