Ο ΕΟΠΥΥ «πληρώνει» μόνο παλαιάς τεχνολογίας υλικά για το διαβήτη!

on .

DIABHTHS METRHSH

• Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ότι  ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αποζημιώνει πλέον αναλώσιμο υλικό για τον σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες, υλικό αντλίας ινσουλίνης κτλ.), βασιζόμενος σε υλικά παλαιότερης τεχνολογίας και κατά συνέπεια χαμηλότερης ποιότητας!
Το θέμα αυτό φέρνει στη δημοσιότητα η  Πανηπειρωτική Ένωση για το νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Ν. ΔΙ.),  η οποία σημειώνει ότι «με  γνώμονα λοιπόν, μόνο το οικονομικό σκέλος του ζητήματος του  διαβήτη στην χώρα μας, η πολιτική ηγεσία προχωρά όχι σε εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς κάποια μελέτη που να βασίζεται στον ασθενή και την καλή του ρύθμιση. Αυτό φυσικά είναι μια πρακτική που τελικά θα φέρει αντίθετα από τα θεμιτά αποτελέσματα, καθώς το κόστος του διαβήτη θα πολλαπλασιαστεί, ανάλογα και με τον πολλαπλασιασμό της εμφάνισης επιπλοκών από αρρύθμιστο διαβήτη, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των ασθενών σε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα ποιοτικά υλικά, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας να τα προμηθευτεί, είτε λόγω έλλειψής τους από την ελληνική αγορά, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να διατίθενται σε αυτήν».
Η ΠΕΝΔΙ χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση και καλεί τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου «να επανεξετάσουν ότι στοιχεία διαθέτουν και να έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με τα συλλογικά όργανα των ατόμων με διαβήτη, ώστε να εκπονηθεί ένας ορθός σχεδιασμός των δαπανών που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ