Από χωματερή, η Δουρούτη μεταμορφώθηκε σε πάρκο!

on .

PAROYSIASH PARKO DOYROYTHS

• Ήταν μια οικολογική «βόμβα» και ένα πραγματικό όνειδος για όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Μετατράπηκε μετά από μια μεγάλη παρέμβαση σε ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο που δε θυμίζει πλέον σε τίποτε το παρελθόν της!
Ο λόγος για την πρώην χωματερή της Δουρούτης, η οποία αντί για τα «βουνά» των σκουπιδιών που φιλοξενούσε κάποτε, τώρα έχει γεμίσει πλέον με πράσινο και καθαρές λιμνούλες.
Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη των Ιωαννίνων παρουσιάστηκε προχθές βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο Κάστρο από την ΔΕΥΑΙ, φορέα υλοποίησής του. Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που συνεργάστηκαν προκειμένου να κλείσει η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική «πληγή» του Λεκανοπεδίου, εξήραν τις παρεμβάσεις και το αποτέλεσμά τους.

Έργο σαν παραμύθι…
Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύτηκαν από τη δεκαετία του ’60 και μέχρι πρόσφατα στη χωματερή της Δουρούτης. Όταν αυτή έκλεισε οριστικά, άρχισε η μετατροπή της σε περιβαλλοντικό πάρκο και η αλλαγή στο τοπίο του πρώην ΧΑΔΑ είναι εντυπωσιακή.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης, «θα μπορούσαμε να το αφηγηθούμε σαν παραμύθι: εδώ ήταν κάποτε μια χωματερή...  αλλά σήμερα μετατρέπεται σε ένα όμορφο πάρκο που αξίζει τον κόπο να το επισκέπτονται σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και πολίτες για να δούνε τη μεγάλη αλλαγή». Ο Δήμαρχος σημείωσε πως «υλοποιήθηκε ένα σπουδαίο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών», συγχαίροντας τη ΔΕΥΑΙ και αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού και να ξεκινήσει η αποκατάσταση της χωματερής.
Η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑΙ ουσιαστικά το 2010, με βάση όσα προέβλεπε η μελέτη που είχε ανατεθεί και υλοποιηθεί από το Δήμο Μπιζανίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, φορέα χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ 2007 -13, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Πορεία με εμπόδια
Στην πορεία μέχρι την υλοποίηση του έργου αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος σημείωσε πως «υπήρχαν τεράστια προβλήματα γιατί από την εποχή που εκπονήθηκε η μελέτη μέχρι να ξεκινήσει το έργο άλλαξαν πολλά και κυρίως ο όγκος των απορριμμάτων και το ανάγλυφο του εδάφους». Ο κ. Φίλιος είπε πως αυτό που οδήγησε στη λύση ήταν η συνεργασία όλων, για να υπερθεματίσει ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Σιαράβας ο οποίος τόνισε ότι «εξαιτίας της άψογης συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων και κυρίως του Δήμου Ιωαννιτών, είμαστε η μοναδική περιφέρεια που δεν πληρώσαμε πρόστιμα για τις χωματερές».
Αυτή ακριβώς η συνεργασία που έφερε αποτελέσματα στοιχειοθετεί και το «success story του Νομού Ιωαννίνων  στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», όπως το χαρακτήρισε ο σημερινός Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Σπύρος Κωνσταντόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου, Δημήτρης Νάστος προέτρεψε «να κοιτάξουμε μπροστά, να πάρουμε παράδειγμα από αυτό το έργο και να λύσουμε και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας».
Οι παρεμβάσεις στο χώρο της πρώην χωματερής θα έχουν και συνέχεια, την οποία περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, μιλώντας  αρχικά για την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Παρέμβαση της οποίας η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει με τον ανοικτό διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη η ΔΕΥΑΙ, με τελική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, την 20η Ιουνίου και στη συνέχεια με χρήση τμήματος του αποκατεστημένου πλέον ΧΑΔΑ για διάφορες δραστηριότητες, ακόμα και αναψυχής.

Τεχνικά στοιχεία
Τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης παρουσίασε η πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ και εκ των μηχανικών που είχαν την επίβλεψη του έργου, Πόπη Σηφακάκη. Όπως ανέφερε, η περιοχή που αποκαταστάθηκε είναι έκτασης 70 στρεμμάτων. Η  Α’ φάση του έργου είχε προϋπολογισμό μελέτης 7.785.350 ευρώ, ενώ η  Β’ 1.990.000 ευρώ. Το τελικό κόστος του έργου ανήλθε τελικά στα 4 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου έγιναν εργασίες για τη στεγανοποίηση της περιοχής και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους μέσω της συλλογής των σταγγισμάτων και της τελικής τους επεξεργασίας στον πλήρως αυτοματοποιημένο βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάστηκε κοντά στην είσοδο του ΧΑΔΑ, για τη διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων που επί σειρά ετών είχε εναποτεθεί στην χωματερή με κατασκευή ειδικών έργων, τη συλλογή και τελική διάθεση του παραγόμενου στη περιοχή βιοαερίου και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου και την προστασία του κατά τη διάρκεια λειτουργία του, που υλοποιούνται μέσω της Κεντρικής Μονάδας Ελέγχου που έχει εγκατασταθεί στο κτίριο Διοίκησης του ΧΑΔΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ