Δυναμική η παρουσία συνταξιούχων από την Ήπειρο στη Θεσσαλονίκη

on .

SYNTAKSIOYXOI 14 6 17

• Μαζική ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων απ’ όλη την Ήπειρο, αλλά και από Θράκη και Θεσσαλία στη μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων και τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, τα οποία έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση οκτώ στους δέκα συνταξιούχους, έβγαλαν στο δρόμο χιλιάδες πολίτες, δηλώνοντας ότι θα ενισχύσουν τον αγώνα τους, μέχρι να δικαιωθούν!

Δυναμικό «παρών» οι Ηπειρώτες
Από την μεγάλη πορεία στην συμπρωτεύουσα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ηπειρώτες συνταξιούχοι, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών». Το Σωματείο ΟΑΕΕ Ιωαννίνων και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ιωαννίνων διαδήλωσαν ενάντια στα νέα μέτρα «που τους σπρώχνουν στον Καιάδα», όπως αναφέρουν και προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανσυνταξιουχική κινητοποίηση  που θα γίνει σήμερα  στην Αθήνα, όπου και θα επιδοθεί το ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Τι διεκδικούν
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων, για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά..
Από το βήμα της συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παναγιώτης Κάλπης, Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Μείον 7,8 δισ. έως το 2021
Ο Π. Τάτσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των μέτρων μέσα από τα οποία μέχρι το 2021 θα αφαιρεθούν 7,8 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Σημείωσε ότι στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη, γιατί δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση για συμψηφισμό των χρεών καθώς αδυνατούν να πληρώσουν. Τόνισε ότι όλος ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα μας δημιουργήθηκε από τις γενιές των συνταξιούχων, το μόχθο τους και, όπως είπε, «από αυτόν τον πλούτο διεκδικούμε το μεράδι μας».
Από την πλευρά του, ο Δήμος Κουμπούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «μας προορίζουν για τον Καιάδα. Τα παιδιά μας τα θέλουν δούλους με μεροκάματα πείνας να μην έχουν κοινωνική ασφάλιση, ούτε ωράρια εργασίας. Εμείς που είμαστε στους δρόμους υπερασπιζόμαστε αυτά τα δικαιώματα. Άλλος δρόμος από το δρόμο της ενότητας και του αγώνα δεν υπάρχει».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ