Χρήματα, επιτέλους, για τα ιστορικά πηγάδια Σουλίου!

on .

 PHGADIA SOYLIOY

• Τελικά τα δεκάδες πέτρινα πηγάδια στην περιοχή του Σουλίου θα συνεχίσουν να αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων που τον κατοίκησαν γράφοντας σελίδες δόξας στο ογκώδες βιβλίο του παρελθόντος!
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, η ανάδειξή τους εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μαζί με την αναστήλωση της οικίας Μπούση στο Σούλι, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο, αποτελεί όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη συντήρηση των ιστορικών πηγαδιών που αποτελούν μνημεία τα οποία μέχρι σήμερα καταρρέουν αφημένα στην τύχη τους.

Βελτίωση πρόσβασης  
Ακόμη πιο σημαντικό έργο για ολόκληρη την ορεινή περιοχή με τη μεγάλη ιστορία είναι η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της αποκατάστασης και βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού από τον κόμβο με την Εγνατία ως την Αγία Κυριακή και από κει στον ιερό χώρο του Σουλίου. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ, ποσό που εγγυάται την ουσιαστική αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στο Σούλι.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα των Σουλιωτών, το οποίο εξάλλου είχε επαναλάβει η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση με σχετικό υπόμνημα που υπέβαλλε πρόσφατα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λαμβάνοντας αφορμή από τις φετινές «Γιορτές Σουλίου». Υπόμνημα με αντίστοιχα αιτήματα (βελτίωση πρόσβασης, συντήρηση πηγαδιών κ.λ.π.) είχε υποβάλλει πρόσφατα και η Αδελφότητα Σουλιωτών προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Και άλλα τέσσερα έργα
Συνολικά έξι νέα «πακέτα» έργων με συνολική χρηματοδότηση 25,2 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την απόφαση του Αλέξη Χαρίτση. Πέρα από τα δύο προαναφερθέντα στο Σούλι, θα διατεθούν επίσης 700.000 ευρώ για  αποκατάσταση της Επαρχιακής Οδού προς Συρράκο – Καλαρρύτες στη θέση Μαυρολάγκαδο, 18 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και ειδικών δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου για την περίοδο 2017 – 19, 300.000 ευρώ για την επισκευή κτιρίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας και 2,5 εκατ. ευρώ για συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου.

Ο Αλέξης Χαρίτσης
Η υλοποίηση των νέων έργων έχει ως πρωταρχικούς στόχους τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, την άρση της απομόνωσης  δυσπρόσιτων περιοχών και την ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς.
Για την χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την τοπική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό, των έργων αυτών, προχωράμε στην υλοποίησή τους. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στηρίζουμε όλες τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ