Oικισμός – πρότυπο οι Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια

on .

ELEPAP

• Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, που αφορούν ενήλικα άτομα με αναπηρία, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα υποστήριξης στο σπίτι τους, είναι πλέον γεγονός.
Προχθές το πρωί, σε μια συγκινητική εκδήλωση στη Νεοκαισάρεια παραδόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και επίσημα η δομή – πρότυπο για όλη τη χώρα, με την Πρόεδρό της κ. Νατάσα Μπέγκα να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνησή της για ένα έργο ζωής που επιτέλους ολοκληρώθηκε.

Θερμά λόγια
Στη μεγάλη προσπάθεια που έφτασε σε αίσιο τέλος χάρη στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με την ­ΕΛΕ­ΠΑΠ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ζητώντας παράλληλα την συνδρομή των εθελοντών για να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα. «Όταν είμαστε όλοι μαζί και αποφασισμένοι, τα πράγματα λύνονται», δήλωσε και ευχήθηκε καλό κουράγιο στην κ. Μπέγκα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας  δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κ. Μπέγκα, η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε από το πουθενά κι έχει φτάσει σήμερα να έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική δομή αλληλεγγύης.
Αλλά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης μίλησε με λόγια θαυμασμού για την Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «ότι η προσφορά αγάπης και στήριξης, η φροντίδα και η έννοια, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη λαμβάνουν στην περίπτωση της κ. Μπέγκα την πραγματική σημασία τους». Και πρόσθεσε ότι «η ανεξάντλητη δύναμη και η αγάπη για όλα τα παιδιά, το χαμόγελο και η χαρά ικανοποίησης όταν πετυχαίνει τους στόχους της, όπως σήμερα, είναι ευλογία».

Η Νατάσα Μπέγκα
Εμφανώς συγκινημένη πήρε το λόγο η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων Νατάσα Μπέγκα, η οποία αναφέρθηκε στα νέα σπίτια, αφού έκανε μια αναδρομή στην όλη πορεία της ΕΛΕΠΑΠ. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι ανάλογες δομές θα δημιουργηθούν σε όλη την Ήπειρο για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Φέρω τα μάτια γύρα και βλέπω ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια, ο καθένας με τον δικό του τρόπο ήταν κοντά μας, μας στήριξε, μας εμψύχωσε…», σημείωσε, με την ευγνωμοσύνη να είναι ζωγραφισμένη στα μάτια της.

Τεχνικά στοιχεία
«Ελπίδα ζωής» είναι η ονομασία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ και στόχος τους είναι να προσφέρουν ελπίδα και θέληση για ζωή σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η κατασκευή τους ήταν συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.280.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκαν επτά κατοικίες των τεσσάρων ατόμων έκαστη, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιηθεί για βραχεία παραμονή ατόμων με αναπηρία και ένα κοινόχρηστο κτίριο το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους ενοίκους και εξωτερικά άτομα με αναπηρία.
Η κάθε μια από τις  επτά ανεξάρτητες κατοικίες έχει εμβαδό 216,59 τ.μ.. Το κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, έχει εμβαδό 294,59 τ.μ. και περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία. Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευτεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ