Μανιτάρια και τρούφα ανοίγουν νέες προοπτικές για το Ζαγόρι

on .

MANITARIA

• Δεν έχει μόνο ωραία φύση, γραφικά χωριά και πέτρινα γεφύρια το Ζαγόρι. Τα δάση του διαθέτουν επίσης ένα κρυμμένο «θησαυρό» άγριων μανιταριών, μεταξύ των οποίων και η πολύτιμη τρούφα που πωλείται πανάκριβα και τη βρίσκει κανείς σήμερα στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου!
Η αναζήτηση μανιταριών, ειδικά δε το κυνήγι τρούφας, είναι μία δραστηριότητα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα μας. Αν λοιπόν η περιοχή προβληθεί κατάλληλα, μπορεί να καταστεί επίκεντρο και για τη συγκεκριμένη ενασχόληση, με σημαντικά τουριστικά και οικονομικά οφέλη για το Ζαγόρι. Αυτό το γνωρίζει ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος έχει υποβάλλει προς έγκριση στο πρόγραμμα Interreg πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Τρούφας και Μανιταριού στους Μηλιωτάδες, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στο πλαίσιο των πρόσφατων τριήμερων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα με επιτυχία σε δύο χωριά της περιοχής.

Τριήμερη γιορτή
Την τιμητική τους είχαν επί ένα τριήμερο τα μανιτάρια και η τρούφα στο Δήμο Ζαγορίου με επίκεντρο των εκδηλώσεων τα Άνω Πεδινά και την «9η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» και τους Μηλιωτάδες όπου έλαβε χώρα η πρώτη «Καλοκαιρινή συνάντηση τρούφας».  Και στις δυο εκδηλώσεις, που υποστηρίχθηκαν από το Δήμο,  η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αναδείχθηκε η διατροφική αξία μανιταριού και τρούφας και επισημάνθηκε η συμβολή αυτών των δραστηριοτήτων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ζαγόρι.

Στα Άνω Πεδινά
Μανιταρόφιλοι από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της χώρας συμμετείχαν στην 9η Ηπειρωτική Γιορτή που έγινε στο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής στα Άνω Πεδινά. Το βράδυ της Παρασκευής το πρόγραμμα περιελάμβανε την υποδοχή τους και γλέντι με τους «Χαγιάλ». Το πρωί του Σαββάτου έγινε εξόρμηση για τη συλλογή μανιταριών που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και τα οποία και εκτέθηκαν στον αύλειο χώρο της Λαμπριαδείου όπου πραγματοποιήθηκε και Παιδικό Εικαστικό Μανιταροεργαστήρι με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε, το απόγευμα, σε αίθουσα της Λαμπριαδείου σχολής έγιναν σημαντικές εισηγήσεις και ακολούθησε συζήτηση.  
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου Θανάσης Ντίνος καλωσορίζοντας τους μανιταρόφιλους και εκ μέρους του συνδιοργανωτή Δήμου Ζαγορίου ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ο οποίος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουν οι νέοι τον τρόπο συλλογής και της διατροφικής αξίας των μανιταριών που αφθονούν στην περιοχή. «Από την πλευρά μας, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, θέλουμε και στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσεις και επιθυμούμε να πραγματοποιείται συνέχεια στο Δήμο μας, δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητα που συμβάλλει και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή που αποτελεί διαρκή στόχο μας».

Περί μανιταροφιλίας
Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδος, Γιώργο Κωνσταντινίδη με θέμα «Μανιταρογνωσία - Μανιταροφιλία στην Ελλάδα». Ο κ. Κωνσταντινίδης από τα Γρεβενά τα οποία χαρακτήρισε και πόλη των μανιταριών, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία των μανιταριών από την αρχαιότητα και την χριστιανική εποχή  μέχρι την νεώτερη και τις μέρες μας.
Στη χώρα λειτουργούν 10 Σύλλογοι Μανιταρόφιλων οι οποίοι μέσα από σεμινάρια και άλλες δράσεις βοηθούν όσους θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν να ξεχωρίζουν τα βρώσιμα από τα επικίνδυνα αυτοφυή μανιτάρια. Σημείωσε μάλιστα ότι την τελευταία 15ετία παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές φαινόμενο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας για τα αυτοφυή μανιτάρια, τα οποία αποτελούν κορυφαία πρόταση διατροφής, πόλος έλξης επισκεπτών, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας έργων τέχνης, εξέχον στοιχείο βιοποικιλότητας, αφορμή για γιορτές και πολιτιστικά δρώμενα, ανάπτυξη συλλογικής δράσης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και φιλίας με άλλους λαούς.
Τόσο ο κ. Κωνσταντινίδης, όσο και ο Άγγελος Παπαδημητρίου που ακολούθησε με εισήγηση και θέμα «Εδώδιμα μανιτάρια και οι επικίνδυνοι σωσίες τους», αναφέρθηκαν διεξοδικά, και με την προβολή σχετικών φωτογραφιών, στο μείζον αυτό ζήτημα, στο πώς ξεχωρίζουμε τα επικίνδυνα μανιτάρια από αυτά που μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια. «Προσέχουμε ποιο μανιτάρι βάζουμε στο πιάτο μας», ήταν η επισήμανση.
Ακολούθησε συζήτηση με τους Θανάση Ντίνο και Βασίλη Νάκα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη νόστιμη μανιταρόσουπα που προσέφερε ο Σύλλογος και να διασκεδάσουν με τα συγκροτήματα Manitarock και Μουκλιόμος.

Στους Μηλιωτάδες
Να δουν από κοντά κυνήγι τρούφας (το λεγόμενο και υπεδάφιο μανιτάρι) και να μάθουν για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής στην περιοχή του Ζαγορίου και όσα αφορούν την τρουφοκαλλιέργεια και την διατροφική και εμπορική αξία του προϊόντος, είχαν όσοι παρακολούθησαν την πρώτη «Καλοκαιρινή συνάντηση τρούφας» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στους Μηλιωτάδες, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Γιορτή Μανιταριού στα Άνω Πεδινά.
Στο χώρο του Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου το Troufa Club με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και την στήριξη του Δήμου Ζαγορίου οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και η Αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη. Πολλοί ήταν οι συμμετέχοντες από όλη τα χώρα, αλλά και οι εκδρομείς από τα Γιάννινα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του  Troufa Club.
Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του  συνεχάρη τους διοργανωτές και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιωτάδων για την συνεισφορά του στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στον επιτυχή εμβολιασμό τρουφόδεντρων με Ελληνική τρούφα (και όχι εισαγόμενη) που έγινε από το Troufa Club και ήταν η πρώτη στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός αυτός πιστοποιήθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου.

Πρόταση στο Interreg
Ο κ. Σπύρου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και το πολύ σημαντικό γεγονός της κατάθεσης πρότασης με τίτλο «Inno TRUFFLE» στο Interreg Ελλάδα - Ιταλία, από το Δήμο Ζαγορίου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε και το ΤΕΙ Ηπείρου και από την Ιταλία το Δήμο Corigliano D’ Ontranto και το Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής Ιταλίας.
Στην πρόταση προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Τρούφας και Μανιταριού στους Μηλιωτάδες και σε περίπτωση που εγκριθεί, η περιοχή, όπως ανέφερε, θα καταστεί το επίκεντρο για τη δραστηριότητα αυτή και φυσικά θα έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως η τουριστική ανάπτυξη με προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται για το κυνήγι τρούφας με εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια.
* * *
Περίπου 20  σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους πήραν μέρος στον διαγωνισμό για το καλύτερο τρουφόσκυλο αναζητώντας το καθένα τις κρυμμένες τρούφες. Στον τελικό πέρασαν τα τρία που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία. Την παράσταση, όμως,  έκλεψε το γουρουνάκι του Troufa Club που ακούει στο όνομα «Πέπα» αφού κατάφερε να βρει σε σύντομο χρόνο τις κρυμμένες τρούφες και να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των πολλών θεατών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ