Νέα κόντρα ξέσπασε για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων

on .

TAKSH MATHITES

• Μια νέα κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξέσπασε, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως κάνει λόγο «για πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού στη νομοθετική διαδικασία», κατηγορώντας το αρμόδιο Υπουργείο ότι έσπευσε να δημοσιοποιήσει διατάξεις που δεν έχουν συζητηθεί, ούτε καν κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «προκαταλαμβάνοντας τη νομοθετική διαδικασία, το Υπουργείο ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τους πυλώνες μοριοδότησης και τα προσμετρώμενα προσόντα, καλώντας τους να συγκεντρώσουν τα τεκμηριωτικά έγγραφα "ενόψει της επικείμενης έναρξης διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων".
Πρωτοφανής η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, εν προκειμένω στο νομοθετικό Σώμα, τη Βουλή των Ελλήνων, από το Υπουργείο Παιδείας…».
Και προσθέτει η βουλευτής Επικρατείας ότι «υπό το πρίσμα της απόφασης - κόλαφο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Μπαλτά - Κουράκη, η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει, αν μη τι άλλο, να διδαχθεί, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη πειθαρχία στις θεσμικές διαδικασίες…».

Το πλαίσιο επιλογής
Η θητεία  των Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων λήγει στα τέλη του Ιουλίου και σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το πλαίσιο επιλογής στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης για τους/τις υποψηφίους/ες:
- Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά).
- Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.).
- Συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για σχολεία αρμοδιότητάς της που υποβάλλει την υποψηφιότητά του.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, το Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει να διατυπώνουν τη  γνώμη τους για τους/τις υποψήφιους/ες οι συνυπηρετούντες/ούσες συνάδελφοι. Η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη.
Μάλιστα, ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων καλεί τους εκπαιδευτικούς που προτίθενται να καταθέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση των θέσεων, να φροντίσουν για την ενημέρωση των υπηρεσιακών τους φακέλων  με όποια τεκμήρια δεν έχουν ήδη καταθέσει. Επίσης, για διευκόλυνση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καλούνται να μεριμνήσουν -καταθέτοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της οργανικής θέσης- για την έγκαιρη έκδοση του Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών, το οποίο θα συνυποβάλλεται με την αίτηση υποψηφιότητας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ