«Ελπίζουμε να έλθουν έγκαιρα οι πιστώσεις από το Υπ. Παιδείας»

on .

KAPSALHS PRYTANHS

• Ως… μάννα εξ ουρανού περιμένουν οι Πρυτάνεις την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 65 εκατ. ευρώ προς τα Πανεπιστήμια το 2018, την οποία προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατά την Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
 «Ελπίζουμε να έρθουν τα πρώτα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα, που αντιστοιχούν στον τακτικό προϋπολογισμό που υπήρχε και τις προηγούμενες χρονιές. Μια τέτοια εξέλιξη, εάν υλοποιηθεί, θα είναι καθοριστική για την επιβίωση των Ιδρυμάτων, με την έννοια ότι θα αντιμετωπίσουν πάγιες οφειλές του παρελθόντος κι έτσι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους». Αυτό τόνισε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, με αφορμή την Σύνοδο των Πρυτάνεων, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις που έχουν δεχθεί τα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια φτάνουν το 60 με 70%!
Αναφερόμενος και στην άλλη εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας  για αύξηση αποδοχών που προβλέπει το νέο ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, ο Πρύτανης Γ. Καψάλης επεσήμανε ότι με την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό και την συνολική φορολόγησή του, ειδικά στις δυο ανώτερες βαθμίδες θα υπάρξουν μειώσεις έναντι των σημερινών μισθών.
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχαν οι πρυτάνεις για τις διαδικασίες καταβολής του φοιτητικού επιδόματος σημειώνοντας ότι από του χρόνου, θα γίνει μια ειδική πλατφόρμα για γρήγορη εκκαθάριση των αιτήσεων.

Νομοσχέδιο…
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας το Νομοσχέδιο με το σύνολο των ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Μαϊου και αναμένεται να ψηφιστεί μετά τα μέσα Ιουνίου. Ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα υπάρξει παράταση στις θητείες οργάνων Διοίκησης των Πανεπιστημίων που για το δικό μας, αφορά κοσμήτορες και Προέδρους των Τμημάτων, μέχρι 30 Νοεμβρίου, ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με το νέο Νόμο που θα ψηφιστεί.
Όπως όμως ανέφερε χθες ο Γ. Καψάλης κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού στις 31 Αυγούστου στο Πανεπ. Ιωαννίνων αφυπηρετούν δυο Πρόεδροι, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα Τμήματα για τρεις μήνες.

Τα περιφ. Συμβούλια
Για τα Περιφερειακά Συμβούλια η Σύνοδος των Πρυτάνεων πρότεινε στον Υπουργό ότι απαιτείται  να διασφαλισθεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας τους, συγκεκριμένα κριτήρια υποψηφιότητας και εκλογής των μελών τους, ενώ ο βασικό στόχος τους θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η εξεύρεση πόρων για τα Πανεπιστήμια.

Για τους ΕΛΚΕ
Για τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, οι Πρυτάνεις επισημαίνουν, μεταξύ άλλων:
• Οι ΕΛΚΕ είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσίου λογιστικού όπως αυτό θεσπίστηκε από 1/1/2017.
• Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ευέλικτου και αποτελεσματικού, που θα επιτρέπει τη δραστηριότητά τους εκτός Δημοσίου Λογιστικού.
• Μέχρι τη θεσμοθέτηση του επιθυμητού νομικού πλαισίου, είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει τη στοιχειώδη λειτουργία των ΕΛΚΕ σε αυτή τη  μεταβατική φάση.

Επιφυλάξεις...
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις εργασίες της Συνόδου, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εύρεση των χρημάτων που υποσχέθηκε ο Υπουργός, αφού όπως είπε αυτά θα δοθούν από τα αποθεματικά και τα πλεονάσματα που θα (εάν) προκύψουν!
«Συζητήσαμε επί των αξόνων του νομοσχεδίου, δεν έχουμε το ακριβές κείμενο», ανέφερε ο Προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα περιφερειακά συμβούλια. Επίσης, ακούσαμε για 65 εκατ. ευρώ που το 2018 θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα υπάρξουν δυσκολίες να βρεθούν τα χρήματα».
Επίσης οι πρυτάνεις εξέφρασαν την αναγκαιότητα να εξασφαλισθεί αντίστοιχη αύξηση και φέτος για την εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2017.
Παράλληλα, ο κ. Γκόλιας έκανε γνωστό ότι θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος, όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ