Επιφυλακτικοί οι Πρυτάνεις για τις θέσεις του Υπ. Παιδείας

on .

FOITHTES AMFITHEATRO 3

• Σε μια περίοδο που τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από την έλλειψη χρηματοδότησης, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά την παρουσία του το Σάββατο στις εργασίες της 84ης Συνοδου Πρυτάνεων στην Αθήνα, επανέλαβε τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για κάλυψη των ανελαστικών δαπανών των ιδρυμάτων, με επιπλέον επιχορήγηση ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση αποδοχών που προβλέπει το νέο ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
Κατά τ’ άλλα, οι Πρυτάνεις επεσήμαναν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα σημεία, στα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις στις θέσεις του Υπουργείου.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός το Νομοσχέδιο με το σύνολο των ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Μαϊου. «Ακούσαμε όλες τις απόψεις. Υπήρξαν κάποιες επιμέρους διαφωνίες. Κάποιες, θα τις λάβουμε υπ'οψιν» είπε ο Κ. Γαββρόγλου.

Επιφυλάξεις...
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εύρεση των χρημάτων που υποσχέθηκε ο Υπουργός, αφού όπως είπε αυτά θα δοθούν από τα αποθεματικά και τα πλεονάσματα που θα (εάν) προκύψουν!
«Συζητήσαμε επί των αξόνων του νομοσχεδίου, δεν έχουμε το ακριβές κείμενο», ανέφερε ο Προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα περιφερειακά συμβούλια. Επίσης, ακούσαμε για 65 εκατ. ευρώ που το 2018 θα καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα υπάρξουν δυσκολίες να βρεθούν τα χρήματα».
Επίσης οι πρυτάνεις εξέφρασαν την αναγκαιότητα να εξασφαλισθεί αντίστοιχη αύξηση και φέτος για την εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2017. Παράλληλα, ο κ. Γκόλιας έκανε γνωστό ότι θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος, όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση.

Για τους ΕΛΚΕ
Για τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, οι Πρυτάνεις επισημαίνουν:
• Οι ΕΛΚΕ είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσίου λογιστικού όπως αυτό θεσπίστηκε από 1/1/2017.
• Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ευέλικτου και αποτελεσματικού, που θα επιτρέπει τη δραστηριότητά τους εκτός Δημοσίου Λογιστικού.
• Μέχρι τη θεσμοθέτηση του επιθυμητού νομικού πλαισίου, είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει τη στοιχειώδη λειτουργία των ΕΛΚΕ σε αυτή τη  μεταβατική φάση.
• Τα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουν την προσπάθεια για τη διεκδίκηση διατάξεων στο υπό διαμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχέδιο, που θα δίνουν μια στοιχειώδη ευελιξία στο πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας τους.

Τα περιφ. Συμβούλια
Η Σύνοδος επαναλαμβάνει και συμπληρώνει την σχετική απόφαση της 83ης Συνόδου ως ακολούθως:
Ο θεσμός των Περιφερειακών Συμβουλίων  Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος εφόσον:
- Διασφαλισθεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας τους και διαχωριστούν οι αρμοδιότητές τους από τις αρμοδιότητες θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.
- Τα κριτήρια υποψηφιότητας και εκλογής των μελών τους καθώς και η σύνθεσή τους αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής Ακαδημαϊκής συζήτησης.
- Επισημανθεί ότι ασχολούνται σε στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης και εξεύρεσης πόρων για τα Πανεπιστήμια.
- Ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρειάζεται για τις περιφέρειες με πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

Η λειτουργία ΑΔΙΠ
Η Σύνοδος θεωρεί την ΑΔΙΠ ως τον απαραίτητο θεσμικό φορέα διασφάλισης της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και καλεί την Πολιτεία να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότησή της και να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης αιτείται από την Πολιτεία την επίσπευση των ενεργειών της για την χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των ΜΟΔΙΠ των Πανεπιστημίων. Σχετικά με την πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών, προτείνεται στην ΑΔΙΠ η διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ερωτηματολογίων, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, ενώ θεωρείται απαραίτητη η έγκριση των όρων της πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών από την Σύγκλητο των Ιδρυμάτων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ