Δημοτικές εκλογές με απλή αναλογική από το 2019!

on .

EKLOGES KALPES

• Αναμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη», προβλέπεται να υπάρξει θερμό κλίμα το επόμενο διάστημα μεταξύ Δημάρχων και Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ως γνωστόν προκρίνει την απλή αναλογική!
Η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) είναι αντίθετη, αφού επιμένει ότι αυτό το εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Μετά λοιπόν από την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Από τις εκλογές το 2019!
Οι εκλογές στους Δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου.
Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.
Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στο «Έθνος» εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Θεωρητικώς δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.

Η αντίδραση Γ. Πατούλη
Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Έθνους», ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με δήλωσή του κατηγόρησε τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ότι νοιάζεται για εξυπηρέτηση  μικροκομματικών συμφερόντων κι όχι για την ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. «Μιλά για προώθηση δήθεν συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο κι αποκρύπτει το γεγονός ότι πίσω από αυτό το μοντέλο,  ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας των Δήμων και των συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες. Γιατί σε άλλες χώρες που εφαρμόζεται η απλή αναλογική στους Δήμους, έχουν θεσπιστεί ασφαλιστικές δικλείδες κι έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στους δημάρχους, που αποτρέπουν την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο «μοντέλο Μαδούρο’».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «για μας που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πώς λειτουργούν οι Δήμοι, αλλά και παρακολουθούμε πώς λειτουργούν οι Δήμοι στις άλλες χώρες,  το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα. Για μας προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση στο Κράτος και την αυτοδιοίκηση, με αύξηση των πόρων για τους Δήμους  στο 8% του ΑΕΠ, με φορολογική αποκέντρωση και χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης  από το ΕΣΠΑ. Είναι η ανάληψη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους από τους Δήμους, είναι η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Είναι η αποκέντρωση με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας….».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ