Μετά το Πάσχα θα εξεταστεί το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας

on .

ERGATES KATHARIOTHTAS

• Την Κυβέρνηση καλεί για μια ακόμη φορά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τόσο τους Δήμους όσο και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Το μεγάλο ζήτημα που εκκρεμεί με τη διαδικασία πληρωμής τους, εξαιτίας της αυτοδίκαιης παράτασης των 8μηνων συμβάσεών τους, συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αν. Θεοτοκάτου, σε συνάντησή τους.
Παραμένουν σε ομηρεία
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε στην κα Θεοτοκάτου ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρεία και πρόσθεσε πως εκκρεμούν πολλά προβλήματα τόσο στους προϋπολογισμούς των Δήμων, όσο και στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Από την πλευρά της η κα Θεοτοκάτου ενημέρωσε τον Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως το θέμα θα εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά το Πάσχα.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης  αναφέρθηκε στην Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο 8μηνο της σύμβασής τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Συγκεκριμένα, οι κατά τόπον Επίτροποι, εξακολουθούν να αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα,  των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, παρά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο.
Επιβαρύνονται οι ΟΤΑ
Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα και για τα οικονομικά των Δήμων με δεδομένο ότι κάποιοι Δήμοι, πριν τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε την κα Θεοτοκάτου πως η ΚΕΔΕ, με σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, πρότεινε η κάλυψη της δαπάνης των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν ως υπερβάλλον προσωπικό για τις ανάγκες της καθαριότητας, να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί αύξηση των ανταποδοτικών τελών και επιβάρυνση των δημοτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μισθοδοσίας πολλαπλάσιου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
Ωστόσο, η ως άνω πρόταση της ΚΕΔΕ δεν υιοθετήθηκε με συνέπεια οι δαπάνες πληρωμής του προσωπικού αυτού να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους Δήμους να απασχολούν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων όμως, την 31/12/2016 σε πολλούς Δήμους οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι Δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ