«Ζεσταίνεται» ενόψει Πάσχα και η Γιαννιώτικη αγορά!

on .

AGORA PASXA PEZODROMOI

• Αυξημένη είναι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με τους νονούς να έχουν τον πρώτο λόγο, αφού, μέρες που ‘ναι, προέχουν οι λαμπάδες και τα υπόλοιπα Πασχαλινά δώρα για τα βαφτιστήρια!
Όσον αφορά στα τρόφιμα, η αγορά «ζεστάθηκε» κυρίως χθες, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να προμηθευτούν από κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, με το αρνάκι και το κατσίκι να είναι πρώτα σε ζήτηση.
Βρίσκεις τα πάντα
Λαμπάδες, παιχνίδια, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, αλλά και ρούχα και παπούτσια ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες όσοι έχουν βαφτιστήρια, όπως επιτάσσει η παράδοση. Οι τιμές στη Γιαννιώτικη αγορά ποικίλουν, ενώ ειδικά όσον αφορά στις Πασχαλινές λαμπάδες για παιδιά, μπορεί να τις βρει κανείς παντού, από σούπερ μάρκετ μέχρι καταστήματα παιχνιδιών και από μαγαζιά με διακοσμητικά είδη έως… φαρμακεία! Οι τιμές τους ξεκινούν από 5 – 6 ευρώ και ξεπερνούν τα 20, ανάλογα φυσικά με τη διακόσμηση που φέρει κάθε λαμπάδα. Γύρω στα 5,50 ευρώ κοστίζουν τα συνηθισμένα Πασχαλινά τσουρέκια στους φούρνους της πόλης, ενώ βρίσκει κανείς φθηνότερα ή πιο ακριβά, ανάλογα με το τι θα επιλέξει.
Αρνί – κατσίκι
Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ των Ιωαννίνων, με τους πολίτες να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, όπως ανέφερε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και την Αγνή Βραβορίτου ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γρηγόρης Κονταξής. Πρώτα στη ζήτηση είναι φυσικά το αρνί και το κατσίκι. Οι τιμές φέτος είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, με το ντόπιο αρνί να πωλείται στα κρεοπωλεία κατά μέσο όρο γύρω στα 6 ευρώ το κιλό. Οι κρεοπώλες αναμένουν αυξημένη κίνηση τόσο σήμερα αλλά και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, από τους καταναλωτές που θα βγουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής αναζητώντας παράλληλα προσφορές.
Έρευνα ΚΕΠΚΑ
Έρευνα για τις τιμές των τροφίμων στην Πασχαλινή αγορά πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το οποίο υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 – 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 71,31 ευρώ έως 158,45 ευρώ. Δηλαδή, θα είναι πιο φτηνό από -2,93 % έως – 8,93%, σε σχέση με πέρυσι. Σε πίνακα που δημοσιεύει το ΚΕΠΚΑ γίνεται φανερό ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, θα στοιχίσει υπερδιπλάσια, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.
Ενδεικτικά, το εγχώριο αρνί τιμάται από 3,99 έως 7,40 ευρώ το κιλό, το ντόπιο κατσίκι από 5,70 έως 8,99 ευρώ το κιλό, τα εντόσθια από 3,99 έως 7,40 το κιλό, οι ντομάτες από 0,50 έως 2,78 το κιλό, οι πατάτες από 0,75 έως 1,19 το κιλό και το μαρούλι από 0,89 έως 1,59 το κιλό.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ