Το «Κέντρο Κοινότητας» Ζίτσας δίπλα στις ευπαθείς ομάδες

on .

KENTRO KOINOTHTAS ZITSAS YPALLHLOI

• Ένα από τα πρώτα «Κέντρα Κοινότητας» που ξεκίνησαν να λειτουργούν πανελλαδικά είναι στο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος επιδιώκει μέσω αυτού του θεσμού να ενισχυθούν δομές που στηρίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Επίσημα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ωφελούμενους από 1η Μαρτίου και χθες ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Κέντρου εξήρε τις προσπάθειες όλων, αφού όπως είπε, «μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα μπόρεσαν να ξεκινήσουν  τη λειτουργία του καθιστώντας πρωτοπόρο το Δήμο  για ακόμη μία φορά».
Το «Κέντρο Κοινότητας» είναι ενταγμένο στην Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και μαζί με το κοινωνικό παντοπωλείο και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.
«Αποτελεί πράξη ευθύνης για μας ως Δημοτική Αρχή να στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στο «πλευρό» των συνδημοτών μας που ζουν στα όρια της φτώχειας, χωρίς δουλειά και αρκετές φορές ανήμποροι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Το «Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Ζίτσας λειτουργεί σε χώρο, στο παλαιό Δημαρχείο στη Δ.Κ. Ελεούσας και στελεχώνεται  από δύο υπάλληλους: μία Κοινωνική Λειτουργό ως συντονιστή και βασική υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων, των δράσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτού και μία Ψυχολόγο.
Οι αρμοδιότητες
Στους σκοπούς της νέας δομής αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού Κων/να Μάγκου. Όπως εξήγησε, «είναι η περαιτέρω υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ή σε εθνικό επίπεδο» και κάλεσε τους Δημότες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα να μη διστάζουν να απευθύνονται στο «Κέντρο Κοινότητας».
Αρμοδιότητες του «Κέντρου Κοινότητας» είναι μεταξύ άλλων:
• Η Υποδοχή, Ενημέρωση, Υποστήριξη των πολιτών,
• Η Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (πχ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προγράμματα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κλπ),
• Η Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα παραπάνω προγράμματα.
• Η Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του,
• Η Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς,
• Η Συμβουλευτική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη
Παίρνοντας το λόγο η Κοινωνική Λειτουργός του «Κέντρου» Δήμητρα Χατζοπούλου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τα προγράμματα της νέας δομής. «Είμαστε εδώ για την υποδοχή, ενημέρωση, και παραπομπή των πολιτών σε υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιούμε το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» και το  Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ανέφερε από την πλευρά της.
Οι ωφελούμενοι
 Ωφελούμενοι  του «Κέντρου Κοινότητας» είναι οι πολίτες που ζουν στην περιοχή του Δήμου κατά προτεραιότητα και ειδικότερα:
- Άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
- Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού
- Ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», Μετανάστες, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Ρομά, Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας, Μονογονεικές Οικογένειες.
- Μακροχρόνια Άνεργοι, Οικογένειες μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού (μέλη που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που δεν λαμβάνουν συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα με ατομικό ή οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω από το εγγυημένο όριο συντήρησης, Πρόσφυγες, Παλιννοστούντες, Άτομα με ψυχική διαταραχή.
- Πρώην χρήστες ουσιών, Άτομα με συμπεριφορά παραβατικότητας, Θύματα Βίας και Κακοποίησης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ