Ξεπερασμένες εποχές θυμίζει το Ν/Σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

on .

GIATROS AKOYSTIKA

• Τριγμούς στην ιατρική κοινότητα προκαλεί το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι είναι αντίθετο με τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του και ζητά να αποσυρθεί κάθε διάταξη που «θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού γιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον γιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία».
Ας σημειωθεί ότι το θέμα της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απασχολήσει την συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ στις 22 Απριλίου.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος τους Πανελλήνιου Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος αναφέρει ότι πρέπει επίσης, «άμεσα να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό».
Όπως σημειώνει «είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των γιατρών και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης είναι απαράδεκτο, ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς».
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρει ο κ. Βλασταράκος, πρέπει να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική διαβούλευση, να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς και με τους φορείς που θα κριθούν να το υλοποιήσουν.
Οι πάγιες θέσεις του ΠΙΣ
Το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί, κατά τον ΠΙΣ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι, όπως αναφέρει το protothema.gr, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος είναι υπέρμαχος των συλλογικών συμβάσεων με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και της κάλυψης των αναγκών της χώρας σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ό,τι αφορά τον περίφημο Οικογενειακό γιατρό που βάσει του νομοσχεδίου θα παραπέμπει μεταξύ άλλων τους πολίτες στους εξειδικευμένους γιατρούς ή στα νοσοκομεία, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ο ρόλος του πρέπει να είναι εκείνος του διαχειριστή της Υγείας του φακέλου του ασθενούς και της οργάνωσης της πρόληψης αγωγής της υγείας του πληθυσμού.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει πως τα αστικά Κέντρα Υγείας θα πρέπει διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και να έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα αποτελούν τον βασικό κορμό των δημόσιων δομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ